Tortosa lliura els IV Premis Gastronòmics Llorenç Torrado

Els guanyadors són Jeroni Castell, del restaurant les Moles, l’empresa Nice Fruit, el gastrònom Enric Canut i el Grup Balfegó

Redacció
17 de juny del 2014
Els guardonats en la quarta edició d'estos premis gastronòmics.
Els guardonats en la quarta edició d'estos premis gastronòmics. | Ajuntament de Tortosa
Els guardonats en la quarta edició d'estos premis gastronòmics. Foto: Ajuntament de Tortosa

Una notable representació del món de la gastronomia de Tortosa i les Terres de l'Ebre es va reunir ahir dilluns al Centre Cívic Ferreries per acompanyar als guanyadors de la quarta edició dels Premis Gastronòmics Llorenç Torrado, uns guardons impulsats per l'Ajuntament de Tortosa i Fira Tortosa “amb la voluntat de reconèixer a professionals i empreses del país que amb la seua faena han contribuït a posar en valor la cuina de casa nostra”, segons la nota de premsa de l’Ajuntament.

Els premis distingixen quatre categories. El restaurant Les Moles d'Ulldecona, al capdavant del qual hi ha Jeroni Castell i que recentment ha guanyat una estrella Michelín, ha estat reconegut amb el Premi Cuiners i Restauradors. En la modalitat Productors i Comerciants, el guanyador ha estat Nice Fruit, empresa pionera en la congelació de fruites i hortalisses. El premi Divulgadors se l'ha emportat el gastrònom Enric Canut. I, finalment, el nou premi Terres de l'Ebre ha estat per al Grup Balfegó, l'empresa de l'Ametlla de Mar líder en captura, manteniment i comercialització de tonyina vermella.

L'acte de lliurament dels premis ha estat presidit per l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el tinent d'alcalde de Promoció, Emili Lehmann, que han estat acompanyats per les germanes de Llorenç Torrado. La sessió ha estat precedida per una conferència del gastrònom Pep Nogué sobre la trajectòria de Torrado.

Els Premis Llorenç Torrado han arribat ja a la quarta edició, en la qual s’ha proposat més d’un centenar de candidats que han esdevingut finalistes i, en darrera instància, premiats a criteri del Jurat dels Premis. Els guardonats en cadascuna de les categories han rebut una cullera de fusta de boix. Les obres originals estan creades per l’artesà Gregorio Serrano, del Pinell de Brai, poble del qual era originari l'avi de la família Torrado.

Llorenç Torrado va morir l’estiu de 2007. Periodista i gastrònom, havia col·laborat en programes de ràdio i de televisió, tant a TVE com a TV3, més concretament a ‘Els matins de TV3’, on conduïa la secció ‘Cuina de mercat’. Autor de nombrosos llibres sobre cuina, entre els quals ‘Per una nova cultura del menjar’ o ‘La dieta mediterrània ‘, va col·laborar també amb molts altres autors destacats de la gastronomia catalana, així com fent articles i col·laboracions en publicacions especialitzades.