L'Ajuntament d'Alcanar repara un 90% dels camins afectats pels aiguats

El consistori ha actuat de forma provisional en 23 camins per iniciar la campanya de cítrics

Els treballs s'han realitzat amb l'objectiu d'iniciar la collita de cítrics
Els treballs s'han realitzat amb l'objectiu d'iniciar la collita de cítrics | Cedida
Aguaita.cat
13 d'octubre del 2021
L'Ajuntament d'Alcanar calcula que, amb els treballs executats per la brigada i la contractació d'empreses especialitzades, amb el suport de la Generalitat, ja ha adequat un 90% dels camins i accessos municipals afectats pels aiguats de l'1 de setembre. El consistori ha actuat de forma provisional en 23 camins del terme municipal amb l'objectiu de possibilitar l'inici de la campanya de cítrics al municipi. L'alcalde, Joan Roig, ha subratllat la necessitat de "garantir que la fruita no es quedi als arbres", tot reclamant el suport de les administracions i l'arribada dels ajuts anunciats pel govern espanyol amb la declaració de zona catastròfica.

Principalment, s'han traslladat roques i pedres de marges que l'aigua va desplaçar, s'han recol·locat, a més d'aplanar la terra i grava de camins. En alguns casos, però, principalment on van quedar al descobert canonades d'aigua o es va malmetre l'asfalt, han calgut actuacions més complexes per garantir el pas de vehicles de gran tonatge. Així, per exemple, al camí de Castellans s'ha hagut d'encarregar un projecte per col·locar blocs de pedra d'escullera per guanyar l'amplada que s'havia perdut pel carranc. També requerirà projecte el camí del Llop.

Les tasques, a banda d'estos dos casos, han afectat també els vials de la Martorella, del Carreró, de les Canals, dels Collets, del Tancat de Codorniu, del Fondo Planetes, de la Cova Grosssa, dels Barranquets, de les Calafes, del barranc de les Forques, de les Cases, del Fondo de Jan, de la Punta, de la Martinenca, del Mas del Cec, de la Mestra, de l'Aiguassera, de Virol, de la Selleta, del barranc de Codonyol i de Sòl de Riu.

El consistori, d'altra banda, estudia ara com resoldre l'increment de cost que suposarà l'adequació, ja prevista anteriorment, però encara no executada, dels camins afectats pels aiguats de 2018 i que han estat objecte d'una subvenció –finalment reduïda- de la Generalitat. Uns projectes que estan a punt de licitar-se i que obligaran a replantejar-los per fer-los més ambiciosos a l'hora de poder resistir estos episodis. L'Ajuntament ha demanat el suport de l'ACA i el Departament d'Acció Climàtica per planificar estes infraestructures en l'actual context de canvi climàtic.

Juntament amb estos treballs, l'ACA també actua a la zona per millorar accessos i barrancs transitables i el Departament d'Acció Climàtica ha reparat lligallos i accessos. En total, la Generalitat ha invertit uns 565.000 euros en estos treballs.