Guanya «La Ràpita» però sense prou participació per fer efectiu el canvi automàtic de nom

L'opció guanyadora, amb un 18% del cens, es queda a les portes del 20% acordat per tal que la consulta fora vinculant | L'alcalde, Josep Caparrós, però, obre la porta a canviar igualment el nom del poble en ple municipal

Recompte final de vots este vespre per escollir la toponímia de Sant Carles de la Ràpita o La Ràpita
Recompte final de vots este vespre per escollir la toponímia de Sant Carles de la Ràpita o La Ràpita | Aguaita.cat
12 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 23:28h
La població de Sant Carles de la Ràpita ha optat amb un percentatge del 67,4% dels vots canviar el nom del municipi pel de ‘La Ràpita’ en una consulta local que s’ha celebrat este dimarts 12 d’octubre sobre el canvi de denominació del municipi.

No obstant això, el resultat guanyador no ha assolit el mínim de participació establerta pel consistori per tal que la consulta fora vinculant. Els grups municipals de l’Ajuntament van acordar que l’opció guanyadora obtingués un mínim de 2.500 vots, el 20% de cens total. ‘La Ràpita’ ha obtingut un total de 2.246 vots (un 18% del cens) en front dels 1.045 vots que ha obtingut mantenir el nom. S'ha quedat a les portes, per tant, d'assolir el percentatge marcat com a vinculant i això obre, ara, el debat polític.

Segons l’alcalde de la població, Josep Caparrós, tot i que l'opció guanyadora no ha assolit el 20% del cens, “el resultat és clar” i no tanca la porta a fer efectiu el canvi de nom en ple municipal. “El resultat és molt clar. 7 de cada 10 persones que han anat a votar ho han fet per ‘la Ràpita”. Encara que l’opció guanyadora no hagi obtingut el 20% del cens, Caparrós considera que “s’ha d’obrir un període de reflexió interna de cadascun dels grups polítics, perquè en definitiva l’òrgan que aprova el canvi de nom és el ple de l’Ajuntament. No seria de justícia democràtica no analitzar estos resultats i prendre les decisions oportunes”, ha afegit. 

L'alcalde també ha indicat que ara s'obre un període de dos mesos per "tancar el capítol de la consulta". Si es decideix que s'ha de portar a ple, aleshores caldrà votar si hi ha o no canvi de nom. Si es decideix que no s'ha de portar a ple, es tancarà l'expedient i "el debat que fa dècades que tenim". Però, en tot cas, Caparrós ha reiterat que "el resultat d'avui dóna pistes del que vol la ciutadania".

El pas següent, afegia, hauria de ser "un acord, o no, del ple" que posteriorment es traslladaria a la Generalitat, que és qui acaba validant definitivament el canvi de nom. Caparrós també explicava que prèviament s'ha demanat un informe a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) per assegurar que l'opció 'La Ràpita' té l'aval d'aquest organisme.

En la consulta existien dues opcions: votar per l’actual, Sant Carles de la Ràpita, o canviar-lo per la Ràpita. L'objectiu és resoldre definitivament un debat històric que té lloc a la població entre els partidaris de mantenir el nom actual o de canviar-lo.

Han pogut votar els veïns més grans de 16 anys, amb un cens total de 12.475 persones.

El total de les 4 meses el resultat és el següent:

- Sant Carles de la Ràpita : 1045 vots
- La Ràpita: 2245
- Blancs: 9
-Nuls: 28
-Participació Total: 3328



En directe a Ràdio Ràpita la regidora Onna Tomàs ,portaveu d'ERC, s'ha mostrat satisfeta per com ha anat la jornada. "Un dia de rialles, d'alegria sana, on la gent ha votat  majoritàriament la Ràpita però cal veure com és canalitza el resultat al no haver arribat a la participació que vam acordar al Ple"."Cal seguir parlant entre tots i decidir".

Helena Queralt de Junts per la Ràpita ha declarat que li ha sobtat "la baixa participació". "Cal entrar en debat, encara que una opció és superior, no hem arribat als números acordats i ens trobem en un escenari on cal molt debat per ser vinculant". 

Rosa Anglès del PSC  es decanta per no donar suport al canvi de nom ja que creuen que la participació ha estat molt baixa. "La consulta és molt sana, s'han expressat emocions però no ha arribat al 20%". "Creiem que la gent té altres prioritats socials i per a nosaltres ara ja serà un tema tancat.

Pedro Hernández del grup MÉS Ràpita ha valorat positivament la jornada. "La gent ha vingut lliurement a votar i és positiu". "Cal felicitar a les dues opcions als que han votat Sant Carles de la Ràpita i als de la Ràpita". "Cal respectar el resultat, si no la gent pensaria que no respectem la seua decisió".