Ascó I podrà seguir operant nou anys més i Ascó II, deu, fins al 2031

El govern espanyol ha publicat este dijous al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) la renovació de l'autorització d'explotació de les dos nuclears

Central nuclear d'Ascó, amb la xemeneia fumejant a la dreta i els dos reactors a l'esquerra.
Central nuclear d'Ascó, amb la xemeneia fumejant a la dreta i els dos reactors a l'esquerra. | ACN
Redacció
07 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 18:50h
El govern espanyol ha publicat este dijous al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) la renovació de l'autorització d'explotació des centrals nuclears Ascó I i Ascó II. Ascó I prorroga la llicència nou anys fins el 2030; mentre que Ascó II l'allarga deu anys més, fins el 2031. El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) havia emès un informe favorable el passat 28 de juliol, després d'analitzar la documentació aportada per l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV), titular de les plantes. 

Els informes favorables del Ple del CSN es van basar “tant en la comprovació del correcte funcionament de la central i del manteniment del nivell adequat de seguretat per a continuar la seva operació, com en la constatació de la capacitat de la instal·lació per a donar resposta a requisits normatius actuals de major exigència als estrictament requerits en el seu disseny original”. L'apreciació favorable va tenir en compte, així mateix, “les propostes de millora de la seguretat que el titular ha realitzat com a resultat de la Revisió
Periòdica de la Seguretat (RPS)” d'Ascó I i d'Ascó II, així com “la verificació del compliment per part del titular dels requisits de les autoritzacions concedides en 2011”.

ANAV ha destacat en una nota de premsa que durant els últims anys s'han escomès millores  com les modificacions de disseny derivades de les anàlisis post Fukushima, entre les quals esmenta la instal·lació d'un sistema de filtrat de la contenció i de recombinadors passius d'hidrogen a l'interior de l'edifici de contenció, o la posada en marxa d'un centre alternatiu de gestió d'emergències (CAGE), així com altres mesures incorporades amb l'objectiu d'augmentar la robustesa i la capacitat de resposta davant successos que poguessen anar més enllà de les seues bases de disseny.

D'altra banda, ANAV ha continuat amb la renovació de components i la modernització de sistemes per operar a llarg termini.

En conjunt, treballen en CN Ascó aproximadament 1.200 professionals, entre el personal propi i el de les empreses col·laboradores, xifra que pot arribar a doblegar-se en els períodes de recàrrega de combustible, que tenen lloc cada 18 mesos per a cada central.

Amb una potència instal·lada de 1.032,5 MW (CN Ascó I) i 1.027,2 MW (CN Ascó II), la central nuclear Ascó va produir el 2020, un any amb recàrrega en les seues dos unitats, un total de 15.642,32 GWh, la qual cosa va suposar aproximadament un 35% de l'electricitat generada a Catalunya i un 6,2% de la produïda en el conjunt d'Espanya.