Reprimenda del Síndic de Greuges per la manca d’informació sobre el Castor

Ha anunciat que s'adreçarà a Europa per exposar la «inadmissible» absència de transparència que ha envoltat el projecte i els seus efectes | Durant el 2013 va rebre 138 queixes procedents de les Terres de l'Ebre

Redacció
13 de juny del 2014
Un moment de la reunió d'ahir amb representants municipals d'Alcanar i la Plataforma.
Un moment de la reunió d'ahir amb representants municipals d'Alcanar i la Plataforma. | Cedida
Un moment de la reunió d'ahir amb representants municipals d'Alcanar i la Plataforma. Foto: Cedida

No s’ha mossegat la boca avui el Síndic de Greuges, Rafel Ribó, a l’hora de pronunciar-se sobre el magatzem de gas Castor en la roda de premsa que ha ofert avui a Tortosa. A banda d’explicar que ha obert una actuació d’ofici, encara en tramitació, per analitzar les circumstàncies que han envoltat el projecte i els seus efectes, ha anunciat que s’adreçarà al Consell d’Europa i al comissari europeu de Drets Humans per la manca d’informació que ha rebut la ciutadania sobre la crisi sísmica. Una manca de transparència que ha titllat “d’inadmissible”. A més, també ha qualificat “d’autèntic disbarat” el decret de concessió i ha assegurat que secundarà les accions que calga per evitar que la població haja de pagar l’obra.

Befa a la democràcia  

“No és admissible que s’haja aconseguit la informació recollint pedaços com qui recull engrunes, ara perquè un diputat aconseguix un informe, ara perquè s’ha filtrat no se què”, ha criticat el Síndic. I més tenint en compte la importància dels fets, pel “perill civil” que han comportat i per “la befa a la democràcia i als poders públics que pot significar”, ha apuntat.

Ribó, que ahir va reunir-se amb la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, que li ha fet arribar la seua queixa, ha assegurat que emprendrà les actuacions oportunes per exigir responsabilitats administratives i també ha afirmat que secundarà les accions “per tal que la ciutadania no haja de pagar per la concessió atorgada”.

138 queixes provinents de l’Ebre


Rafel Ribó, avui a Tortosa Foto: sindic.cat
 
El Síndic s’ha desplaçat a Tortosa per explicar les actuacions més destacades de la institució a les Terres de l’Ebre durant el 2013. En total, va rebre 138 queixes procedents del territori. Amb 21 queixes, Alcanar ha estat la localitat que ha fet més denúncies al Síndic, seguida de Tortosa (18), Amposta i Sant Carles de la Ràpita (les dues amb 11). Les polítiques territorials (medi ambient, urbanisme i habitatge) han estat l’àmbit que ha generat més queixes (41), seguit del d’administració pública i tributs (40) i el de polítiques socials (educació, infància, salut, serveis socials, 35).
La Diputació de Tarragona (31 queixes) és l’administració que més peticions d’intervenció del Síndic ha generat, seguida dels ajuntaments d’Alcanar i Tortosa (11 queixes cadascun). Pel que fa a la col·laboració amb el Síndic en la investigació de les queixes, l’Ajuntament de Tortosa ha registrat un temps de tramitació lleugerament millor al de la mitjana d’ajuntaments catalans. En concret, el consistori tortosí ha trigat un termini 91 dies a respondre les peticions del Síndic, mentre que la mitjana d’ajuntaments ha emprat 104 dies.