Unió de Pagesos demana peritar els danys per la tempesta de Batea el més aviat possible

El sindicat també reclama adequar la fiscalitat a la reducció d'ingressos

Aguaita.cat
17 de setembre del 2021
Actualitzat a les 17:43h
La calamarsa i els forts ruixats van malmetre gran  part de la collita de la vinya a Batea
La calamarsa i els forts ruixats van malmetre gran part de la collita de la vinya a Batea | Cellers Tarroné
Unió de Pagesos ha demanat a Agroseguro que perite el més aviat possible els danys causats per la tempesta que va caure a Batea (Terra Alta) aquest dimecres. L'aiguat amb pedregada va afectar més de 2.000 hectàrees de vinya, ametllers i oliveres. Alhora, han reclamat al Departament d'Acció Climàtica una valoració ràpida i acurada dels desperfectes, a més d'un seguiment de les afectacions amb l'objectiu d'adequar la fiscalitat per a la pagesia que tributa dins del sistema de mòduls del l'IRPF fruit de la reducció d'ingressos que patiran.

Una forta tempesta amb molt vent i pedra va malmetre este dimecres espais municipals i cultius a Batea (Terra Alta). L'aigua va trencar part d'un mur de l'escola-institut, on també es van inundar les aules de la planta superior, així com el pavelló municipal, el restaurant de les piscines o el CAP. La pedregada va trencar els sostres de fins a 4 granges i va malmetre part de les teulades de moltes cases particulars. Les boles de gel van tapar els desguassos de les cases i l'aigua va calar i va provocar molts desperfectes. Segons la primera estimació d'Unió de Pagesos, hi ha més de 2.000 ha de vinya, ametlers i olivers afectades i els agricultors treballen a contrarellotge per reparar camins i accedir a les finques que falten veremar.

La tempesta va descarregar a Batea prop de 30 litres d'aigua per metre quadrat, acompanyada de molta pedra i fortes ràfegues de vent, als volts de quarts de set de la tarda. Alguns pluviòmetres del municipi van acumular entre 40 i 60 litres per metre quadrat, un autèntic "diluvi" que ha provocat molts desperfectes i afectacions al terme municipal bateà, de forma desigual, i també a una petita part del terme de Vilalba dels Arcs.