El grup rapitenc Lo Suís, Rosaleda i Ruso fan una cançó a favor d'eliminar el "Sant Carles" del nom del municipi

El grup ha versionat la cançó 'América, América' amb motiu de la consulta del 12 d'octubre per canviar el nom oficial a "La Ràpita" o seguir utilitzant "Sant Carles de la Ràpita"

El nom del grup 'Lo Suís, Rosaleda i Ruso' fa referència a tres sales de ball antigues de La Ràpita, que van ser de les més importants del territori
El nom del grup 'Lo Suís, Rosaleda i Ruso' fa referència a tres sales de ball antigues de La Ràpita, que van ser de les més importants del territori | Cedida
Aguaita.cat
09 de setembre del 2021
Actualitzat a les 16:03h
Amb una bona dosi d'humor i originalitat, el grup rapitenc Lo Suís, Rosaleda i Ruso, ha enregistrat 'La Ràpita', la seua pròpia versió de la popular cançó 'América, América', de Nino Bravo, amb motiu de la votació que tindrà lloc el pròxim 12 d'octubre. L'Ajuntament de La Ràpita farà una consulta ciutadana, dirigida als majors de setze anys, per decidir si volen seguir utilitzant el nom tradicional del municipi, "Sant Carles de la Ràpita", o si volen canviar el nom oficial i començar a utilitzar "La Ràpita". El grup ho té clar: "Tenim una ocasió única a les nostres mans, la de fer justícia i retornar-li al nostre poble el nom que li pertany: La Ràpita. Sense prefixos. Perquè som Rapitencs i no Santcarlencs", expliquen a les xarxes socials. 

La versió dels tres integrants del grup ha estat elaborada perquè quedi constància d'este moment històric que es viurà el diumenge al municipi, i fa un repàs al passat, els orígens del poble i la seua herència cultural: des dels seus inicis com a fortalesa amb l'arribada dels musulmans, posteriorment quan va ser cedida per Ramon Berenguer IV als monjos en el context de la Reconquesta i finalment quan va arribar el monarca Carles III i li va posar el seu nom. "En lo seu nom la volia fer seua", diu la lletra de la cançó, assenyalant l'origen monàrquic del nom.

"Traieu Sant Carlos del nom / que això és la Ràpita. / Este poble és de la gent / no és monàrquica. / Los projectes d'aquell rei no es van arribar a fer / no hi havia perra". Amb esta peculiar mescla de reivindicació civil i el "pocsuc rapitenc" que tant caracteritza el grup, deixen clara la seua postura. També aprofiten per reivindicar el protagonisme que mereixen els ciutadans rapitencs, que són els que realment han portat el poble endavant: "Pagesos i mariners / se van fer el poble d'ells en molta entrega / junts lo van aixecar / i van formar aquesta preciosa terra".