Naixen les primeres tortugues babaues d'un dels dos nius del Delta

Una vintena de tortugues nascudes a la platja del Serrallo han estat alliberades al mar, este cap de setmana

Una de les tortugues del niu de la platja del Serrallo, a Sant Jaume d'Enveja.
Una de les tortugues del niu de la platja del Serrallo, a Sant Jaume d'Enveja. | Francesc Sans Vidal (@sansvidal)
Aguaita.cat
08 de setembre del 2021
Actualitzat a les 12:20h
Les primeres tortugues babaues (Caretta caretta) nascudes al Delta de l'Ebre este estiu ja són al mar. Pertanyen al primer niu que es va trobar al juliol a la platja del Serrallo de Sant Jaume d'Enveja, el qual els tècnics del Parc Natural van considerar oportú obrir, este dissabte la nit, després de comprovar-ne la temperatura. Dels 65 ous que hi havia a l'interior, van trobar 27 tortugues vives, de les quals una vintena van ser alliberades i set traslladades al CRAM. A més, també hi havia vuit ous en fase d'eclosió. Segons els experts, les intenses pluges d'estes setmanes i la baixada de la temperatura haurien causat que molts dels ous no progressessin.

Voluntariat i tècnics seguiran ara custodiant l'altre niu de tortuga babaua que encara queda al Delta de l'Ebre. Des del Parc Natural es demana que en el cas que els usuaris de les platges o el personal de neteja de platges dels ajuntaments, observen, de dia o de nit, una tortuga marina o petites tortugues a la platja, cal que truquen immediatament al 112 per informar de la situació. Al mateix temps, si alguna persona desitja participar com a voluntari en la vigilància del niu cal trucar al telèfon 977 482 181.
 

La tortuga babaua és una espècie que es distribueix pràcticament per tots els mars i oceans del món, fins a la latitud 60°. Es troba en aigües de les plataformes continentals, badies, llacunes i estuaris, i de vegades fins a l'interior dels ports. És comuna en aigües superficials del talús continental, tant en èpoques d'alimentació com durant les fases migratòries.

Tortuga d'estany
A banda, des del 17 d'agost també han nascut més de 80 tortugues d'estany al Centre de Fauna de Canal Vell de Deltebre. Al Centre es duu a terme el projecte de cria d'esta espècie (Emys orbicularis), una de les dos tortugues d'aigua dolça autòctones presents a Catalunya i a la península Ibèrica.