Els productors de cítrics i les salines del Montsià lamenten les pèrdues causades pels aiguats

Infosa assegura que s'han perdut tones de sal just en l'inici de la collita

Salines de la Trinitat, Sant Carles de la Ràpita
Salines de la Trinitat, Sant Carles de la Ràpita | Sílvia Berbís
Aguaita.cat
03 de setembre del 2021
Actualitzat a la 13:59h
Els aiguats d'esta setmana a les Terresdel'Ebre han causat danys molt importants en les infraestructures relacionades amb el conreudelscítrics. Segons les primeres estimacions, a la zona d'Alcanar, les Cases d'Alcanar i Ulldecona hi ha greus afectacions al 100% de camins, marges, infraestructures de rec i altres construccions auxiliars. De fet, dos dies després de la pluja encara no s'ha pogut accedir a moltes finques. Pel que fa a la producció de sal, Infosa ha assegurat que s'han perdut tones de sal, justament la setmana que ha començat la collita. En canvi l'afectació als camps d'arròs del Montsià sembla que serà reduïda, si bé preocupa que les inundacions causades pels ruixats puguen afavorir la propagació del caragol poma.

El responsable del sector dels cítrics de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), FedericoTarazona, ha explicat que a la zona d'Alcanar i Ulldecona els danys seran "molt importants" i que per ara "encara no s'ha pogut arribar a moltes parcel·les per la impossibilitat d'entrar-hi pels camins, fins i tot a peu". El fet que hi hagués antics barrancs o diferents infraestructures viàries van fer que l'aigua "circulés per tot arreu". De moment doncs, des de la FCAC no són capaços de fer una valoració econòmica. Pel que fa als arbres, en canvi, l'afectació es preveu que sigui menor, "malgrat en alguna parcel·la concreta l'aigua s'ha emportat algun arbre o plantons", ha concretat Tarazona.

Pel que fa al cultiu de l'arròs, tampoc es preveu que hi hagi pèrdues gaire importants tot i que la collita de les varietats primerenques és a punt de començar. Jordi Marcel Matamoros, responsable del sector de l'arròs de la FCAC, ha comentat que per sort la pluja no ha anat acompanyada de vent, i això no ha fet perdre gra. Així doncs, tan sols "potser hi haurà alguna baixada de producció" pel fet que els camps han quedat negats d'aigua.

Precisament esta és la principal preocupació. Com més temps hi haja els camps coberts d'aigua ara que la collita s'acosta, més dany patiran els arrossars. Des d'aquest dijous les estacions de bombeig treballen a tot drap per buidar els camps. La tasca va començar més tard del que desitjaven perquè l'estació més propera a la Ràpita es va espatllar, i la que hi ha a PoblenoudelDelta no podia funcionar per falta de subministrament elèctric a causa del temporal. A més, amb els aiguats també va pujar el nivell del mar, fet que impedia que els desguassos dels camps no es poguessin utilitzar. Este divendres però, el mar "ha baixat uns onze centímetres" i han pogut començar a evacuar aigua per la via natural. "A poc a poc ho anem controlant". En aquest episodi meteorològic, a diferència del Glòria, no ha entrat aigua salada als arrossars, un fet positiu per als productors.

Ara, la preocupació que tenen és la possible propagació del caragolpoma. "Tenim zones en les quals hi havia caragols als desguassos i ens hem trobat que l'aigua ha sobrepassat el nivell i inundaven els camps. Pot ser que algun hagi passat a l'arrossar però fins que no baixi el nivell de l'aigua no ho podrem saber", ha advertit Matamoros. Si tot va bé, d'aquí a un parell de dies ja hauran pogut restablir els nivells.

Pèrduadetonesdesal

Un altre dels sectors afectats pels aiguats és el de les salines. Les de la Trinitat han patit inundacions a causa dels 170 l/m2 que van caure. El gerent d'Infosa, JoanSucarrat, ha apuntat que havien de començar la collita el dilluns, però les tempestes que hi va haver diumenge els van fer endarrerir els plans a dimarts. "El problema va ser dimecres. Vam haver de parar la collita perquè es van inundar les basses de cristal·lització. Seguim desaiguant i a les deu del matí hem pogut tornar a començar les tasques de recol·lecció", ha concretat. Amb tot, encara no és capaç de quantificar les pèrdues, però ha afirmat que seran "grosses", de "bastantes tones de sal".