Protecció Civil manté la petició d'evitar desplaçaments al Baix Ebre i Montsià

Els Bombers de la Generalitat han desplegat uns 200 efectius a la zona i prioritzen els serveis a persones en problemes

per Aguaita.cat, Terres de l'Ebre, Catalunya | 2 de setembre de 2021 a les 03:03 |
Pla sencer de dues persones passant per damunt la runa que ha deixat els aiguats a les Cases d'Alcanar. | ACN
Protecció Civil de la Generalitat manté l'alerta del pla Inuncat per les inundacions produïdes per les pluges torrencials que han afectat el Montsià i el Baix Ebre este dimecres. Des de l'organisme continuen demanant a la ciutadania d'estes dos comarques que eviten els desplaçaments i que no baixen als pàrquings ni als soterranis dels seus habitatges, sinó que es mantinguen a les plantes superiors. Fins a les sis de la tarda el 112 ha rebut 608 trucades per incidències, 420 de les quals a Alcanar. En este municipi hi han caigut fins a les quatre de la tarda 232 l/m2. Als Alfacs s'han registrat 128 l/m2, 67 a Amposta i 36 a Ulldecona. Les previsions apunten a noves precipitacions intenses de cara a la propera nit i matinada a la zona.
Es preveu que estes pluges puguen superar de manera local pluges els 20 l/m2, sense arribar als 70 l/m2 del matí. Amb el pas de les hores els xàfecs es podran estendre a Lleida, Ponent, Pirineu i Prepirineu occidental i ocasionar complicacions, sobretot a la zona on el terreny ja es troba saturat per l’aigua acumulada.


Quant a la manca de subministrament elèctric, es registren set incidències amb 6.688 persones afectades. A més, consten incidències en les telecomunicacions a la zona. El CECAT de Protecció Civil de la Generalitat està coordinant la priorització de la resolució d’aquestes incidències. El CECAT també es manté en contacte amb els ajuntaments de la zona per avaluar i atendre les possibles necessitats de la població especialment la més vulnerable.

Els Bombers de la Generalitat han desplegat uns 200 efectius a la zona i prioritzen els serveis a persones en problemes d'entre els 358 avisos rebuts pel cos entre les 12h, quan ha començat l'episodi de pluges, i les 17h. Així, els Bombers han rescatat una dona atrapada per l'aigua al carrer Felip Pedrell d'Alcanar i han assistit una setantena de persones al càmping Alfacs, on una dotzena de bungalous han resultat severament afectats per l'aiguat. El dispositiu de Bombers compta amb 2 helicòpters amb efectius del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) Muntanya, 51 dotacions terrestres, efectius del GRAE Subaquàtic i, per assistir a efectes de logística, el Grup Operatiu de Suport (GROS).


D’altra banda, Protecció Civil ha posat en prealerta el Pla especial d'emergències per contaminació accidental de les aigües marines a Catalunya (CAMCAT), ja que s'ha detectat una gran taca a la bocana del port d'Alcanar. Salvament Marítim ha informat que està posant barreres per contenir-la dins el port. La taca no fa olor a hidrocarbur i hores d'ara es desconeix quina substància conforma la taca.
 

Pla obert de cotxes destrossats a les Cases d'Alcanar. Foto: ACN

 

Pla obert d'un jove mirant l'interior d'un cotxe destrossat a les Cases d'Alcanar. Foto: ACN

Pla obert de destrosses a les Cases d'Alcanar. Foto: ACN

 

 

Participació