Lo Pati celebra deu anys de col·laboració amb el festival Eufònic

El Centre d'Art Lo Pati és una de les seus habituals del festival d'arts sonores i visuals, amb el qual enguany ha coproduït cinc activitats

Aguaita.cat
10 d'agost del 2021
Actualitzat a les 12:35h
L'exposició "Poètica de l'espai algorítmic" de Tomonaga Tokuyama.
L'exposició "Poètica de l'espai algorítmic" de Tomonaga Tokuyama. | Cedida
El Centre d'Art Lo Pati i el festival Eufònic fa deu anys que teixeixen sinergies tant des de la producció d'actes, les residències creatives a Baladre o amb Lo Pati com a seu recurrent del festival d'arts sonores i visuals. Enguany, Lo Pati i el festival han coproduït cinc activitats de renom que formen part de la programació de l'Eufònic: una exposició de l'artista Tomonaga Tokuyama, dos tallers per a xiquetes i xiquets, un espectacle nascut de la residència artística Baladre i una mostra d'alguns dels treballs que han passat per la residència.

L'exposició "Poètica de l'espai algorítmic" de Tomonaga Tokuyama es podrà visitar de forma gratuïta a Lo Pati, del 20 d'agost al 19 de setembre. Una instal·lació visual i auditiva fonamentada, com tota la seva obra, en la programació informàtica, ja que Tomonaga entén "l'arquitectura com a hardware i la instal·lació com a software" a l'hora d'interactuar amb l'espai i amb els sentits del públic: a partir d'uns tubs de llum reactius al so es genera un flux d'energia invisible, creant ones de so a mesura que topen les molècules d'aire. La idea és representar un model extremadament minimalista de com l'ésser humà percep l'univers.

D'altra banda, el taller "Doble salt", que anirà a càrrec de Daniel Moreno Roldán i Àlex Palacín, el 27 d'agost a les instal·lacions de Lo Pati, servirà perquè els més joves, de 8 a 12 anys, coneguin el procés de creació dels sons dels videojocs i experimentin amb diverses maneres de produir música per a sonoritzar un videojoc en temps real mentre juguen. L'altre taller, "Lluernes i llimones", a càrrec de Fèlix Casanellas, serà el 28 d'agost, dirigit a joves de 6 a 10 anys on, a partir de l'exposició de Tomonaga, les xiquetes i xiquets podran jugar amb la idea de les lluernes a través de cartó i led, de monedes de coure i àcid, d'on sortiran amb un element lumínic de baix cost però altament rendible. Els dos tallers són gratuïts, però es necessita inscripció prèvia.

Al Mercat Vell de la Ràpita, el tàndem Arquea Colectivo format per l'artista sonora Patricia Usero (AKA Puntaleberinto) i l'artista visual Marzia Matarese exposaran la seva proposta per a la residència artística d'Eufònic i Lo Pati, una performance audiovisual mitjançant l'ús d'un dispositiu de microscopis a partir de càmeres hackejades i connectades a un sintetitzador modular que les permetrà explorar els paisatges microscòpics de l'entorn natural del Delta de l'Ebre, el 27 d'agost.

Deu anys de residències creatives
Les residències creatives Lo Pati- Eufònic, que es desenvolupen a Baladre, la residència d'artistes de Balada, festegen una dècada de treballs amb una exposició col·lectiva als Ullals de Baltasar, el 28 d'agost. En un recorregut per l'espai natural, els espectadors podran veure l'obra de Joan Bagés i Vanguard, DUOCAT, qui va estar una setmana d'agost del 2012 treballant amb els sons del Delta a Baladre; la de l'artista plàstic i fonografista Atilio Doreste, qui va passar pel Baladre l'any 2016; "Land Tape" d'Elsa Paricio, seleccionada en residència el 2020 i que no va poder exposar el seu treball pel Covid; o l'obra de Josep Xortó + The Congosound, els quals també van passar per Baladre el 2016.