CiU de Deltebre denuncia un sobrecost de 700.000 euros en les obres a Riumar

Redacció
05 de juny del 2014
Rotonda d'accès a Riumar.
Rotonda d'accès a Riumar. | Google Street View
Rotonda d'accès a Riumar. Foto: Google Street View

El grup municipal de CiU Deltebre va denunciar en el marc del plenari d'ahir una un sobrecost d'uns 700.000 euros en les obres de millora de la zona Riumar a més d'una sèrie de "dubtoses decisions preses per l’exalcalde Aspa entorn una de les obres més importants de la legislatura i més transcendents per al futur del municipi".

El portaveu de CiU, Lluís Soler, ha afirmat que “amb este sobre cost estem parlant d’una presumpta causa de malversació de fons públics atenent a la complexitat d’entramat que ha representat l’execució d’esta obra" i lamenta que des de l'Ajuntament s'haja facilitat l'informació "parcialment i sense els informes sol·licitats". En este sentit, avança que el seu grup municipal pot emprendre accions legals: "Si se’ns facilita i se’ns argumenta per escrit la informació requerida, des de CIU, donarem el tema per tancat però si no se’ns facilita o no se’ns argumenta convincentment i de forma clara, haurem de prendre les mesures legals oportunes per tal d’aclarir tot aquest afer de l’obra de Riumar en els propers temps”.

Sobre el projecte de millora de la zona de Riumar CiU denuncia la tardança en la parada de les obres de la primera unió d’empreses adjudicatària i l’incompliment contractual de la mateixa, la tardança en el requeriment econòmic per la mala execució de l’obra a la unió d’empreses adjudicatàries, l’aplicació de les millores econòmiques de l’obra fora de l’àmbit del projecte de Riumar, la baixa desproporcionada per part de la segona empresa adjudicatària compensada amb preus contradictoris al voltant de 400.000€ i de "dubtosa legalitat", "la poc transparent direcció d’obra per part d’un tècnic extern i no els municipals, i el sobrecost pressupostari d’uns 700.000€ addicionals als previstos inicialment".

CIU Deltebre argumenta en una nota de premsa que s’ha optat per retardar la portada al plenari d’esta execució de l’obra de Riumar perquè esperaven la documentació sol·licitada i "no rebuda" i, alhora, perquè no volien entorpir la finalització de les mateixes obres "ja que la situació hagués estat preocupant si s’haguessin quedat a mitges",expliquen.

Segons exposen, el requeriment per la mala execució de l’obra i per incompliment de contracte enles pbres de Riumar es realitza 24 mesos després de l’aturada de les obres per part de la primera empresa adjudicatària, la UTE Transcornejo - Canalitzacions Pagà. La quantitat d’aquest requeriment s’eleva, segons xifres de CIU Deltebre a més de 400.000€. Finalment, exposen, l’Ajuntament només ha demanat un retorn de 328.000€.

Soler, ha destacat que “el govern municipal ha realitzat aquest requeriment dos anys després i una vegada sabedors que des de l’oposició seguíem fil per randa aquest cas per prendre les mesures oportunes”.

La unió d’empreses ha presentat un recurs contenciós administratiu contra l’Ajuntament per intentar aturar el requeriment econòmic, "que ha hagut d’impulsar tímidament el govern municipal".

CiU denucua que una de les empreses adjudicatàries (Canalitzacions Pagà) està vinculada al pare d’una regidora d’ERC i, "per aquest motiu, encara deixa més dubtes tot plegat al parer de CIU Deltebre".

Segons el relat de CiU, una vegada l’inici de resolució del contracte amb la primera empresa, l'Ajuntament va adjudicar s’adjudica l’obra pendent a una nova empresa que presenta una baixa econòmica "desproporcionada" per adequar-se a la partida pressupostària existent. En concret, una baixa del 35% que després, "curiosament, és compensada en part amb preus contradictoris del voltant de 400.000€, que suposen un excés econòmic no previst de dubtosa legalitat d’acord a la quantia del projecte adjudicat".

A banda, per a l’execució de l’obra pendent amb aquesta segona adjudicació es nomena un tècnic extern, prescindint i apartant de les funcions els tècnics al càrrec de l’ajuntament, que, a hores d’ara, des de CIU, no es té constància si estava directament contractat per l’empresa adjudicatària o per part de l’ajuntament.