Artesania, creativitat i saber fer: la Fira de les Fibres Vegetals torna a Mas de Barberans

El Racó dels Artesans posarà el focus en una trentena de creadores i creadors, el 7 i 8 d'agost

Una de les parades d'artesania de la Fira de les Fibres Vegetals de Mas de Barberans, l'any 2019.
Una de les parades d'artesania de la Fira de les Fibres Vegetals de Mas de Barberans, l'any 2019. | Sofia Cabanes
R. Regolf
03 d'agost del 2021
Actualitzat a les 10:51h
El Racó dels Artesans, la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals del Mas de Barberans arriba a la majoria d'edat amb l'edició que este cap de setmana, el 7 i 8 d'agost, es viurà pels carrers del municipi. Després de l'aturada provocada per la pandèmia, la Fira de Fibres Vegetals, organitzada per l'Ajuntament del Mas de Barberans amb la col·laboració amb l'Associació de Cistellers de Catalunya, torna amb una divuitena edició centrada en les artesanes i artesans, els quals exposaran creacions que alternen el saber fer d'un ofici tradicional amb l'experimentació creativa. Així i tot, des de l'organització s'ha volgut destacar que, tot i que la fira vol seguir sent un espai de referència a cavall entre la tradició i la contemporaneïtat, este any renuncia temporalment al factor internacional per posar llum sobre els artistes de Catalunya i la resta de l'Estat.

En un espai perimetral exterior i amb les mesures sanitàries corresponents, al Racó dels Artesans es reuniran un total de 28 expositors, vuit dels quals de les Terres de l'Ebre, per mostrar la seva tècnica amb el vímet, l'espart, la pauma i altres materials. Recurrents de la fira com Joan Farré o Paco Trepat; productores de quilòmetre 0 com les artesanes d'Artpauma del Mas de Barberans o Pilar Girbes, de Sant Jaume d'Enveja, la qual elabora fil artesanal gràcies al seu propi conreu de cotó al bell mig del Delta, estaran presents als carrers de Mas de Barberans. De la resta de l'Estat, un dels participants destacats és l'artesà gadità Antonio Rodríguez, que ensenyarà la seva forma de treballar la pauma; mentre que l'Aula de Natura de la Universitat Popular d'Albacete, especialitzada en espart, visitarà l'esdeveniment per primer cop. A banda de mostrar el procés de creació, a l'espai també es podran comprar algunes de les peces artesanals, tot i que enguany no hi haurà parades de menjar o beure.
 

Fundes i moneders fets artesanalment amb fibres vegetals, en una edició anterior de la fira. Foto: Sofia Cabanes


Malgrat les restriccions sanitàries, la fira comptarà també amb tallers gratuïts per a totes les edats. Un cinturó de pauma, una polsera de medul·la de ratang, una estoreta de bova o un saquet d'herbes aromàtiques són algunes de les peces que s'ensenyaran en els tallers, en els quals es podrà participar els dos dies de la fira a les 12, 13, 18, 19 o a les 20 hores. A cada taller, d'una hora de duració, podran assistir un màxim de sis persones i la plaça s'atorgarà per ordre d'arribada, així com s'haurà de portar mascareta de forma obligatòria, tot i celebrar-se en un espai exterior. Les inscripcions s'han de fer una hora abans de cada taller a l'estand de l'Ajuntament.

Quant al Museu de la Pauma, aquest any estarà tancat excepte per a les dos visites guiades a l'exposició "Lookout" de la mà dels seus comissaris, Tim Johnson i Mònica Guilera, dissabte i diumenge a les 10 del matí. Així com per als concerts d'Acuática (Bosch & Simons, 2019-2021), també el 7 i 8 d'agost.

Natura, cultura i territori
Més enllà de la fira, l'agost al Mas de Barberans està carregat d'activitats culturals. La primera serà la inauguració de l'exposició i presentació de projecte "Punt d'Inflexió Gràfica Publicitària amb pauma", a càrrec de la professora de l'ESARDI d'Amposta, Sefa Villalbí Prades, i els alumnes de Gràfica Publicitària, el dia 10. Albert Rubió Mora i Ramon Viñas Vallverdú parlaran de les "Les representacions simbòliques del Cocó de la Gralla", Premi d'Arqueologia Memorial Josep Barberà i Farràs, l'11 d'agost, indret que es podrà explorar el dia 14 amb una visita guiada a les pintures rupestres.
 

Detall de dos guerrers, al conjunt rupestre del Cocó de la Gralla. Foto: S.C.


Josep Juan Segarra, Carles Ibáñez Martí i Josep Jiménez Mur seran els ponents de la taula rodona "Preservar el territori: solucions per al Delta de l'Ebre", una activitat per a adults, el 12 d'agost, però on els xiquets i xiquetes trobaran també el seu espai amb el contacontes "Un riu de xocolate", amb la il·lustradora del llibre, Carme Pons. Finalment, el 13 d'agost, hi ha programades dos sessions de la conferència sobre la banda de música municipal del Mas de Barberans, per Juan Daniel Subirats Armengol, president de la Unió Musical, amb la col·laboració de Gerardo Virgos Rovira. Totes les activitats són gratuïtes i comptaran amb les mesures sanitàries corresponents per evitar contagis, per això és necessari reservar plaça a la pàgina web del Museu de la Pauma.