El Parlament debat demà la proposta per fer compatible l'activitat ramadera amb bous i el turisme

CiU preveu presentar una esmena de viva veu a la proposta de resolució presentada pel PSC, PP i C's, i el PSC li demana que en tot cas concrete terminis per no demorar més la situació de les ramaderies

Redacció
03 de juny del 2014
990_1401811243ramaderies_parlament
990_1401811243ramaderies_parlament


La Comissió d'Agricultura del Parlament debatrà demà a partir de les 16.00 la proposta del PSC, PP i C's que insta al Govern de la Generalitat a regular amb urgència les activitats ramaderes amb bous per fer-les compatibles amb el turisme. Esta proposta de resolució es debatrà conjuntament amb la que també va presentar el PP en solitari en el mateix sentit i tot apunta que fins a darrera hora o com a mínim, fins hores abans, no se sabrà amb certesa si el pronunciament parlamentari tira endavant o dit d'altra manera, si CiU s'hi afegix.

Segons ha pogut saber aguaita.cat, el grup convergent té previst presentar una esmena que a hores d'ara s'estaria negociant, i que segurament presentarà 'in voce', és a dir, sense text previ, sinó directament de paraula a la comissió. L'esmena aniria en el esntit d'instar el govern a regular les activitats ramaderes amb bous amb públic, sense que fos necessari concretar que això es fes a través d'un decret del departament d'Agricultura, com diu la proposta de resolució entrada al Parlament, ja que CiU no hi està d'acord en què esta siga la via. Els grups impulsors del text inicial tampoc ho consideren una via 'sine qua non', ja que simplement s'apuntava a mode de suggerència, però "sí que veiem necessari que s'incorpore un termini màxim per fer la regulació, perquè ja fa massa temps que tenim pendent esta qüestió", ha explicat la diputada socialista Núria Ventura, artífex de la proposta socialista.

La proposta recorda que el setembre de l'any passat el Jutjat Contenciós Administratiu núm. 17 de Barcelona va ordenar suspendre cautelarment este tipus d'activitats. El titular del contenciós administratiu considera que les proves de bous per a turistes que van organitzar l'any passat les ramaderies d'Angelina Mur i Rogelio Martí d'Alfara de Carles són un un espectacle "il·legal i prohibit" perquè infringixen, segons els magistrat, la Llei de Protecció dels Animals, per la qual cosa va decretar com a mesura cautelar la suspensió d'estes activitats.

La decisió judicial de dictar el cessament cautelar de l'activitat que duien a terme les ramaderies d'Alfara de Carles les ha abocat a una situació realment crítica. De fet, una d'elles ha tancat portes i també ha plegat la ramaderia l'Assut de Xerta. La possibilitat de trobar una font d'ingressos que face viable continuar la seua tasca és el motiu principal per demanar que siga compatible combinar el turisme amb la seua activitat tradicional.