L'IRTA i l'IVIA valencià busquen varietats d'arròs més resistents a les plagues i la salinitat

El projecte, de quatre anys i finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, s'allargarà fins 2024

per Aguaita.cat, Amposta | 16 de juliol de 2021 a les 17:09 |
Pla general de dos participant ens Jornada de camp del colitu de l'arròs als camps de l'IRTA | Jordi Marsal / ACN
L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) treballen plegats per desenvolupar noves varietats d'arròs més resistents a les plagues i a la salinitat. L'objectiu és garantir el futur del cultiu de l'arròs a les Terres de l'Ebre, un conreu que ha estat castigat tant pel canvi climàtic com per l'aparició del caragol maçana. Per això, els investigadors dels dos organismes han unit esforços a través del projecte "Millora de la resistència a estressos biòtics i abiòtics en varietats de l'arròs per fer front al canvi climàtic" (RICRES). El projecte finalitzarà al juny de 2024 i està finançat pel Ministeri de Ciència Innovació.
Actualment, la varietat més comuna d'arròs és la japònica, que tot i comptar amb bones qualitats agronòmiques, també està exposada a malalties com la fallada de l'arròs, provocada per un fong.


En el cas de la plaga del caragol maçana, present al Delta de l'Ebre des de l'any 2009, els pagesos assequen els camps i la llavor per combatre-la. Tot i que són unes mesures efectives, també agreugen el problema de la salinització. Segons l'especialista en arròs de l'IRTA, Mar Català, "el desenvolupament de noves varietats resistents són crucials" i permetran comptar amb "solucions senzilles i relativament econòmiques de controlar la malaltia per als arrossaires".

Este divendres s'ha celebrat una jornada institucional organitzada per l'IRTA amb l’objectiu d’apropar la seva recerca als agents del territori. A més de visitar el centre de recerca d'Amposta, els participants han visitat un camp experimental a Deltebre on s'han sembrat diverses línies de varietats d'arròs per investigar el comportament agronòmic així com el seu nivell de producció.

 

 

Participació