ERC i ICV busquen una declaració institucional de Tortosa a l’entorn de la República Catalana

Moviment dels grups municipals de cara al ple d’avui després de l’anunci d’abdicació del rei Joan Carles I

Redacció
02 de juny del 2014
Primeres reaccions dels grups municipals a l’Ajuntament de Tortosa després de l’anunci d’abdicació del rei Joan Carles I. La proximitat del ple ordinari, previst per a esta tarda a les 19.30 hores, ha accelerat els moviments de formacions com ERC i ICV, que propugnen una declaració institucional del Consistori tortosí entorn a la República Catalana.

De fet, ERC ha demanat endarrerir una hora el ple per tal que no coincidisca amb les concentracions convocades per la formació -de moment, però, es manté a l'hora prevista- i també altres partits com ICV, Esquerra Unida o la CUP, entre altres, a partir de les 20.00 hores en nombroses ciutats. ERC de Tortosa pretén consensuar una declaració de suport a la República Catalana "en el marc del dret a decidir, reivindicant el dret dels ciutadans a decidir lliurement i democràtica el futur de Catalunya", segons el comunicat emés.

ICV-ET, per la seua banda, proposa una declaració institucional a favor d’un referèndum sobre la república perquè la gent puga decidir si vol la continuïtat de la monarquia o una república, a la vegada que es referme el dret a decidir de Catalunya en relació a la pertinença a l’Estat espanyol.

El portaveu d’I-Entesa per Tortosa, Jordi Jordan, ha comparegut este matí explicant que "la situació política a Espanya i Catalunya està en un procés de canvi, acabant amb el vell règim del bipartidisme i la monarquia, i cal més que mai, exigir el dret a decidir en el sentit més ampli". Així, Jordan ha recordat que "esta és una gran oportunitat per iniciar un procés constituent, refundar la democràcia, acabar amb la vella política i obrir l’esperança a tanta gent que demana un canvi real". De fet, el portaveu d’ICV-ET, ha afirmat que "acceptar a Felip VI com a rei de manera automàtica sense cap referèndum seria més que mai una decisió antidemocràtica".