La Plataforma del Sénia exigirà a la UE aturar el finançament del Castor

Sofia Cabanes
30 de maig del 2014
Imatge de la roda de premsa celebrada este migdia.
Imatge de la roda de premsa celebrada este migdia. | S.C
Imatge de la roda de premsa celebrada este migdia. Foto: S.C

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia (PDTS) exigirà al Banc Europeu d’Inversions (BEI) “la paralització total i definitiva del finançament europeu que puga estar en tràmit o puga haver-se donat” per al magatzem submarí de gas Castor. Així ho ha explicat este migdia la portaveu de la Plataforma, Cristina Reverté, en una roda de premsa celebrada a l’Ajuntament conjuntament amb membres del govern municipal.

Reverté també ha avançat que li reclamaran al BEI que “exigisca la devolució dels diners”. “És un projecte que en el seu moment el Banc Europeu d'Inversions hauria d’haver estudiat més i millor”, ha afegit i ha recordat que l’emissió de bons va comportar un finançament total de 1.400 MEUR - dels quals 500 provenen de fons públics europeus- que van passar de ser “deute privat a deute públic”.

La PDTS també valora la possibilitat de presentar una queixa davant del Defensor del Poble europeu “posant-li de manifest esta situació”. “Pensem que no hem de pagar un deute que primerament era privat i que no tenia els avals de seguretat necessaris per poder tirar-lo endavant”, ha reblat Reverté. En la mateixa línia, la Plataforma farà arribar una altra queixa fromal contra el ministeri d’Insdústria a la Defensora del Pueblo “per falta d’informació”.

Després que l’Institut Geològic i Miner Espanyol (IGME) haja ratificat també, com ho va fer l’Institut Gogràfic Nacional (IGN, la relació directa entre l’injecció de gas i l’episodi sísmic viscut a les Terres de l’Ebre i del Sénia, la Plataforma ha decidit també fer arribar este informe a la Fiscalia Provincial de Castelló per tal que siga inclòs a l’expedient de la denúncia que este òrgan última. "Considerem el projecte com un fracàs tècnic i tenim el convenciment els informes dels nord-americans ho evidenciaran encara més i denunciem, com vam fer fa 7 anys, que els treballs d'investigació que ara coneixem s'haurien d'haver fet abans", ha declarat per la seua banda el també portaveu, Joan Ferrando.

Per la seua banda, l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, ha reiterat la seua queixa pel fet que el Govern espanyol no haja facilitat els informes als consistoris afectats.