La cursa de l'Airosa, un recorregut idíl·lic per les muntanyes dels Ports

Mas de Barberans recordarà al corredor i impulsor de la cursa Felip Adell, el 31 de juliol

La cursa de l'Airosa és una de les més espectaculars i exigents de les Terres de l'Ebre.
La cursa de l'Airosa és una de les més espectaculars i exigents de les Terres de l'Ebre. | Cedida
Roser Regolf
07 de juliol del 2021
Actualitzat el 08 de juliol a la 13:45h
Torna la cursa de l'Airosa de Mas de Barberans amb el tradicional recorregut per les muntanyes dels Ports, el 31 de juliol. La cinquena edició, que l'any passat es va haver de suspendre per la covid-19, tornarà a recórrer espais tan representatius dels Ports com el Castell de l'Airosa, el punt més alt de la cursa; el Racó d'en Marc, el Toll Blau o el Pont de les Canals al llarg dels 18 quilòmetres, amb 1.300 metres de desnivell positiu, de l'itinerari d'una de les curses de muntanya més espectaculars i a l'hora exigents de les nostres terres. Una experiència única per a les persones amants de l'esport i la muntanya que, a més, compta amb un important vessant social: la implicació del veïnat del poble com a part del voluntariat. "Des del primer any que som gairebé més voluntaris que corredors. Les persones del poble i les associacions s'involucren i col·laboren fent entrepans, dirigint els vehicles als pàrquings o ubicats als punts d'avituallament. Converteixen la cursa en una data festiva", explicava la regidora d'Esports al Mas de Barberans, Jenni Subirats.

Este any la cursa de Mas de Barberans es convertirà també en un acte en memòria de Felip Adell, corredor de muntanya, impulsor i director de la cursa que va morir l'any 2019, just després de l'edició anterior. "Sense ell res d'això hauria estat possible. Esperem que la pandèmia acabi per poder fer-li un homenatge com ell es mereix", reblava Subirats. En esta cinquena edició, el càrrec de director de la cursa de l'Airosa ha passat a Christian Adell, germà de Felip i un dels membres de l'organització des dels inicis de l'esdeveniment.

La cursa de l'Airosa està oberta a tothom a partir dels 15 anys, amb dos recorreguts segons la categoria de l'esportista. D'esta manera, a banda dels 18 quilòmetres, hi ha també l'itinerari per a les categories cadet i juvenil, dels 15 als 18 anys, de 9,5 quilòmetres i un desnivell de 500 metres. Paral·lelament, este any s'han cancel·lat les curses infantils MAS KIDS, una cursa per als menuts i menudes de 3 a 14 anys, per les recomanacions dels especialistes. Pel coronavirus s'ha ajornat també la idea d'organitzar un recorregut de marxa: "Ho tenim tot preparat, però ho emplacem a l'any vinent", declarava la regidora.

Una cursa adaptada a la pandèmia
Respectant les mesures de prevenció vigents, des de l'organització han volgut mantenir l'important paper del voluntariat i l'afició, però amb modificacions específiques per evitar els contagis. La zona d'arribada, per exemple, no comptarà amb el servei de fisioterapeuta i els avituallaments seran diferents, adaptats a les recomanacions del PROCICAT.

El nombre d'inscripcions s'ha limitat a un màxim de 150 persones, de les quals ja n'hi ha 80 apuntades. Jenni Subirats explicava que "l'any 2019 van participar 112 persones i enguany, que només fa 10 dies que tenim les inscripcions obertes, ja s'ha apuntat molta gent. És un esdeveniment especial i, a diferència d'altres curses, no cal estar federat per participar-hi". Les inscripcions estan obertes, a un preu de 20 euros, fins que s'acabin els dorsals.