La Càmara Arrossera del Montsià, premiada a Europa per Orizyte

La cooperativa ha estat distingida en la categoria d'economia circular per la creació d'un substitut del plàstic fabricat amb closca d'arròs

L'Orizyte és un substitut del plàstic fabricat amb closca d'arròs.
L'Orizyte és un substitut del plàstic fabricat amb closca d'arròs. | Josep M Montaner
Aguaita.cat
06 de juliol del 2021
Actualitzat a les 10:30h
La Càmara Arrossera del Montsià ha guanyat el premi de bio economia i circularitat a la V edició dels Premis Europeus a la Innovació Cooperativa. El guardó és en reconeixement del seu nou producte Orizyte, un substitut del plàstic fabricat amb closca d'arròs. El producte es podria utilitzar en indústries d'automoció, logística, tèxtils, embalatges o mobles, i ha suposat una investigació de més de 10 anys basada en la valorització dels subproductes de l'arròs.

A banda, els premis europeus també han reconegut a cooperatives agràries com MANS Ecològic, per la creació de valor social per impulsar projectes d'inserció per a joves en risc d'exclusió i persones amb discapacitat intel·lectual o trastorns mentals; així com Agrocat i Llet Nostra ser finalistes a les categories de suport als socis agricultors i creació de valor econòmic amb productes innovadors. La cerimònia oficial de lliurament dels guardons que convoca la COPA-COGECA, l'agrupació de totes les cooperatives i entitats agràries de la Unió Europea, tindrà lloc l'1 de desembre a Brussel·les.

Ramon Sarroca, president de la Federació de Cooperatives Agràries Catalanes (FCAC), destacava que "les cooperatives agràries catalanes estem apostant per la innovació i per la sostenibilitat econòmica, social i ambiental del territori. La innovació és essencial perquè el sector guanyi dimensió i competitivitat i per augmentar valor afegit als productes".

Més d'un centenar de cooperatives agrícoles i forestals van participar en la V edició del Premi Europeu a la Innovació Cooperativa que incentiva una agricultura més sostenible i orientada a les persones. A la Unió Europea hi ha un total de 22.000 cooperatives agràries que aglutinen 7 milions d'agricultors i ramaders. Les cooperatives catalanes són 192 i representen el 33% de la Producció Final Agrària.