La Festa del Mercat a la Plaça d'Amposta torna a ser un èxit d'assistència i participació

Més de 2.000 persones han passat pels deu espectacles i rutes turístiques programades dins la tretzena edició de la Festa

La pregonera de la tretzena edició de la Festa del Mercat, Anna Escobar, interpretant la infermera Assumpció.
La pregonera de la tretzena edició de la Festa del Mercat, Anna Escobar, interpretant la infermera Assumpció. | Cedida
Aguaita.cat
26 de maig del 2021
Actualitzat a les 11:20h
Poques hores després d'obrir la venda d'entrades per a la Festa del Mercat a la Plaça, els organitzadors ja havien penjat el cartell de complet. En esta edició semiconfinada, que va tenir lloc el cap de setmana passat, el certamen de recreació històrica d'Amposta va programar 10 espectacles i 2 rutes turístiques que van permetre tant al veïnat com als visitants veure com vivia la ciutadania de fa 100 anys. "Ha estat una Festa una mica més que la de l'any passat, però segurament ha estat molt menys del que serà la de l'any vinent", resumia l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, mostrant-se satisfet per la participació en esta edició especial. Tot i la limitació d'aforament, Tomàs xifrava en més de 2.000 les persones que havien assistit als diferents espectacles.

Tot i ser una edició diferent i adaptada a la situació actual, la Festa també va promoure la compra als negocis locals amb la participació dels bars i restaurants, tot i que esta edició no van desplaçar-se al carrer Major, i les botigues i comerços amb l'activitat del taulell al carrer. La regidora de Cultura i Memòria Històrica, Inés Martí, va voler fer un agraïment a totes les entitats del municipi que, un cop més i malgrat la pandèmia, s'han implicat en l'organització de la Festa: "Ha sigut la Festa que hem organitzat amb menys temps i que hem hagut d'anar adaptant a les recomanacions del Procicat", deia la regidora. Martí també es va voler mostrar satisfeta amb tota l'organització i execució de la Festa i va assenyalar que l'únic incident destacable va ser la necessitat de traslladar els espectacles de diumenge tarda per la possibilitat de pluja.

La Festa d'enguany, emmarcada també dins del projecte Amposta Ciutat Diversa, va incloure accions per garantir la diversitat i la inclusió de tothom. Així, la inauguració va comptar amb la traducció simultània de la llengua de signes i dins del programa d'activitats es va fer "El racó de l'orador", un espai on tothom podia dir la seva lliurement. "Cada vegada més, la Festa del Mercat és un espai inclusiu on tothom té cabuda i on tothom hi participa de la manera que considera oportuna", detallava Tomàs.

Pel que fa al director de la Festa del Mercat, Jordi Príncep, va destacar el fet que l'edició del 2021 va ser una edició "ben especial, que segur que serà de trampolí per a les pròximes edicions, i més tenint en compte d'on veníem el 2020". "Ens hem hagut de reinventar en alguns aspectes respecte a altres edicions, com per exemple la celebració del Taulell del Carrer o l'exposició de vestimentes tradicionals al Mercat Municipal".

El pregó, a càrrec de la infermera Assumpció
La Festa del Mercat a la Plaça va arrancar oficialment divendres 21 a la tarda amb el pregó inaugural a càrrec de la infermera de l'època Assumpció, interpretada per la també infermera de l'Hospital Comarcal, Anna Escobar, en representació de tot el personal sanitari i de serveis essencials que han estat a primera línia de la pandèmia. La infermera va fer un repàs per les millores sanitàries que s'han viscut a Amposta des de principis de segle XX i fins a la creació de la Clínica Arrossera i posterior Hospital Comarcal d'Amposta.

La pròxima edició de la Festa del Mercat a la Plaça està prevista del 19 al 22 de maig de 2022.