Urtasun: «En aquestes eleccions hi ha dos models de diputats, els 'ex' i els que apostem per la política»

Sofia Cabanes
22 de maig del 2014
El cap de llista d'ICV a les Europees, Ernest Urtasun, al costat de la candidata ebrenca a la llista dels ecosocialistes, Montse Castellà.
El cap de llista d'ICV a les Europees, Ernest Urtasun, al costat de la candidata ebrenca a la llista dels ecosocialistes, Montse Castellà. | Sofia Cabanes
El cap de llista d'ICV a les Europees, Ernest Urtasun, al costat de la candidata ebrenca a la llista dels ecosocialistes, Montse Castellà, davant del pont d'Amposta. Foto: Sofia Cabanes


Ernest Urtasun (Barcelona, 1982) va ser entre els anys 2004 i 2008 secretari del que ha estat el seu predecessor, Raül Romeva. Ara, com a cap de llista d'ICV a les europees, arriba amb la promesa de continuar amb la feina feta per Romeva i intentar evitar que Arias Cañete arribe a comissari. Divendres passat va fer un acte de campanya a Amposta, a la vora de l'Ebre, on va ser entrevistat juntament amb la candidata ebrenca pels ecosocialistes, Montse Castellà.

- L’altre dia Javi López (PSC) en una visita a les Terres de l’Ebre va afirmar que l’únic vot realment útil en estes eleccions per fer front a la dreta és el socialista perquè és l’únic que té opcions de tenir un president, en aquest cas Shulzh. Com ho veu?

- Ernest Urtasun (E.U): Els socialistes i els populars governen junts a Europa. Ara estem escenificant una baralla entre PP i PSOE aquí, també una mica a Brussel·les, però després governen junts. Tenim l'exemple a la Comissió Europea amb Barroso del PP com a president i Almunia de comissari de Competència.

A Alemanya, que és un país que pinta molt a Europa, com tothom sap, governa la senyora Merkel amb el socialistes. A Espanya no han governat junts tot i que Felipe Gonzàlez l’altre dia va dir que no seria una mala idea, amb la qual cosa no sabem si s’ho estan plantejant. Però en qualsevol cas han pactat moltes coses, entre d’altres, la reforma de la constitució de l’art. 135 on van situar el pagament del deute per damunt de qualsevol altra cosa. La pregunta que fem nosaltres als socialistes és, per què volen els vots de l’esquerra catalana? Per guanyar la dreta o per pactar amb la dreta?  Nosaltres el denunciem en aquesta campanya és que creiem que els volen per pactar amb la dreta.

- Montse Castellà (M.C): El 70% de votacions troikistes les han votat conjuntament els socialistes i populars a Europa.Per tant quina altervativa pretenen ser?

- Fins a quin punt una esquerra forta al Parlament Europeu pot condicionar la presidència?

- E.U: La primera decisió que es prendrà al Parlament europeu serà votar el president de la comissió i després un col·legi de comissaris. El que nosaltres volem davant la gran coalició PP-PSOE és fer un gran blog antiausteritat i antitroika al Parlament Europeu per condicionar aquesta comissió europea. Això no ho volem fer sols. Ho volem fer amb molta gent. Amb els verds, amb l’esquerra unitària,... amb tots aquests que estan pel canvi.

- En estes eleccions no tots els partits han pensat en incloure una persona del territori a les seues llistes. En el cas d’ICV això s’ha complert, per què penseu que és important?

- E.U: És important que cada candidatura pugui expressar les sensibilitats i problemàtiques de cada territori. En el cas de Terres de l’Ebre tenim a la Montse Castellà, que és una persona molt significada en moltes lluites, no només en la Plataforma en Defensa de l’Ebre, sinó també en totes les mobilitzacions que hi ha hagut pel servei ferroviari i per tant creiem que és important. És la quarta vegada que baixo a l’Ebre des que vaig postular-me com a candidat al Parlament Europeu, les qüestions de Terres de l’Ebre no s’han d’oblidar i sobretot perquè tenim l’amenaça d’aquest nou pla de conca que és una de es batalles centrals que durem al Parlament.

- I en el teu cas Montse, com és la campanya electoral d’un candidat que sap que no sortirà escollit?

- M.C: D’alguna manera va ser una condició amable estar en llocs de no sortir. Jo no tinc vocació política, no tinc un perfil polític, de fet no tinc ni carnet, no estic afiliada i em sento molt lliure, però dins d’esta llibertat, crec que havia arribat el moment de fer un passet més i vaig acceptar, per què vaig pensar que acceptant ajudaria a visualitzar les causes en les que hi lluito i he lluitat. És un compromís amb el territori i em semblen unes sigles molt apropiades i més indicades per defensar el territori en tot el conjunt de les seues agressions.

- El seu predecessor Raül Romeva,mantenia un contacte bastant assidu amb les Terres de l’Ebre. Què li ha transmès d’estes territori?

- E.U: Moltes coses. Amb Raül Romeva ja vaig lluirar la primera batalla contra el transvasament de l’Ebre per què treballava amb ell, era el seu assessor. Dintre de les moltíssimes coses que ell m'ha de passar de dossiers hi serà la defensa de l’Ebre, sens dubte. 

En aquestes eleccions hi ha dos models de diputats. D'una banda, els ex,  aquells que ha tingut algun càrrec i ja no saben què fer amb ells -i en aquests cas PP i PSOE en tenen molts a les seves llistes-.  A nosaltres això no ens agrada. El que volem és que el Parlament Europeu sigui un lloc d’aposta política. Per al Raül Romeva aquest va ser el seu primer càrrec institucional i jo modestament vull fer el mateix.

- Com valores les darreres notícies sorgides al voltant del Castor?

- E.U: Primer, l’informe de l’Institut Geogràfic Nacional assenyala el que venim denunciant des de fa molt de temps i que algun no volien reconèixer, que és que la injecció de gas és el causant dels terratrèmols. I des d’aquest punt de vista, el que nosaltres seguirem exigint, ja que això és així, és que s’ha de tencar definitivament. Amb una condició important, que les pèrdues que això generi no les hagi d’assumir el contribuent amb aquesta clàusula que va situar en el seu dia el ministre Sebastian en el seu contracte. No ho acceptarem, i tal i com va reclamar el Parlament a partir d’una moció presentada per la Hortènsia Grau, demanarem el tancament sense cost per al contribuent.

- En termes mediambientals, aquesta ha de ser una legislatura important a Europa.

-E.U: Efectivament, en els propers cinc anys entra en revisió pràcticament tota la legislació ambiental europea, inclosa la directiva marc de l’aigua i per tant, en matèria de defensa del medi ambient aquesta és una legislatura importantíssima.
Per això és molt important que en aquestes eleccions el tema ecològic estigui molt present. Nosaltres ho estem intentant. 

- En este sentit, és perillós que l’exministre Arias Cañete arribe ser comissari?
 

- E.U: Sí, sí, és molt perillós. Ell una vegada va dir una frase que la tinc guardada a la memòria i és “ A Europa, un dia tendré que ir a poner ordren ”, parlant de les lleis ambientals. I és molt perillós per això, perquè en els propers 5 anys entren en revisió moltes directives ambientals i si aquesta revisió l’hem de fer amb Cañete a la Comissió Europea ja sabem què passarà.

Aquí el que segurament és produirà és que votarem primer el president de la Comissió Europea i després quan ens proposen la terna de comissaris que cada país escull, Espanya proposi Arias Cañete i hem de fer tot el possible per què caigui. Ho podem fer, per què al Parlament Europeu ja ha ha obligat alguna vegada a algun estat a retirar un comissari. Per exemple Rocco Buttiglione que va ser un comissari que van proposar els italians i que va fer manifestacions homòfobes. Hem d’aconseguir el mateix amb Cañete.

Nosaltres, aquí, interpel·lem als socialistes, perquè Elena Valenciano encara no ha dit si votarà Cañete. Quan el PSOE va presentar Joaquín Almúnia el PP el va votar. Per tant, nosaltres ens temem que el PSOE acabi votant Cañete.

- M.C.: Quan Cañete era ministre de Medi Ambient va ser capaç de dir que el transvasament es faria “por cojones” i que “esto va a ser un paseo militar” i el que em sembla molt trist és que una persona que fa este tipus de declaracions 14 anys després enlloc de castigar-lo se li dóna el premi d’anar a Europa i fer de comissari. Necessitem una regeneració de la qualitat democràtica.

- Molts ciutadans lamenten que els partits proconsulta no hagin fet una candidatura conjunta.

- E.U.: Nosaltres no la volíem la candidatura unitària per què amb CiU no tenim res a veure. A Europa en aquests moments el debat principal és si seguim amb l’austeritat i CiU està al bloc de l’austeritat. Un dels líders que tenen a presidir la Comissió és l’Olli Rehn un dels capos  de la troika . Per tant, a Europa estem en bàndols totalment oposats. Una altra cosa és que en el dret a decidir ens trobarem amb ells i amb els verds europeus i tota la gent que la defensa. Ara bé, també he de dir que aquesta candidatura d’unitat no la volia ningú.

- Si en estes eleccions no hi ha almeys un 50% de participació haurà estat un fracàs?

- E.U: La campanya i el procés electoral hauran quedat molt tocats. Jo sempre dic que un parlament votat pel 35% de la ciutadania és un parlament amb menys legitimitat democràtica. Tinc l’esperança que la participació augmentarà. Necessitem molts votants d’esquerres que vagin a votar, perquè la dreta sempre hi va.