Un grup de recerca busca les primeres ocupacions humanes a les Terres de l'Ebre

El Museu de les Terres de l'Ebre i un grup de la UAB treballen amb la hipòtesi de dos models de poblament diferents a la zona

El grup d'investigadores i investigadors, en un dels punts on realitzen la recerca arqueològica.
El grup d'investigadores i investigadors, en un dels punts on realitzen la recerca arqueològica. | Cedida
Aguaita.cat
12 de maig del 2021
Actualitzat a les 11:04h
Un grup d'investigadors i investigadores del Departament  de Prehistòria de la UAB i el Museu de les Terres de l'Ebre busquen les restes de les primeres zones habitades per humans a les Terres de l'Ebre. En el m arc del projecte quadriennal "Rius, assentaments i mineria prehistòrica: recerca a les valls del Ter, Ebre i Gavà", fa una setmana que s'estan efectuant prospeccions i excavacions arqueològiques tant al Delta de l'Ebre com als Ports amb la hipòtesi de trobar un model de poblament amb un doble tipus d'instal·lacions: poblats a l'aire lliure a les terrasses del riu i l'ús de coves i abrics als Ports.

Des d'inicis de maig s'ha treballat en els punts que se situen a la zona de contacte entre l'antiga línia de costa i el llit del riu Ebre. La recerca ha efectuat diferents sondeigs a la zona de La Cuba, a L'Aldea, on ja s'havia investigat el 2019, i on ara s'han pogut recuperar diferents restes arqueològiques, principalment eines de sílex que correspondrien a les ocupacions del període neolític. També a l'Aldea, s'ha treballat també la zona d'expectativa arqueològica de la Serra de les Veles, on s'han detectat restes d'eines tallades en sílex, ceràmiques i altres objectes arqueològics que indiquen l'alta densitat d'ocupacions en esta àrea.

Durant aquesta setmana, la recerca s'està efectuant a la zona dels Ports, on la investigació se centra en les coves i balmes que haurien pogut ser ocupades en el període neolític. La investigació s'ha centrat en el Barranc del Regatxol, al Mas de Barberans, on s'ha localitzat restes de material lític tallat i ceràmiques en superfície.

Més prospeccions
Abans d'acabar l'any també es desenvoluparà una prospecció arqueològica al voltant de l'Abric dels Masets i de les Llibreres de Freginals, així com una excavació arqueològica al poblat de Molló, a Móra la Nova. Totes les actuacions han estat programades amb relació al seu potencial arqueològic, però també per la seva representativitat en el sistema de poblament de l'època, ja que s'han escollit els probables habitats a l'aire lliure, on se situaria el poblament més sedentari i estable, les coves amb funcions més completaries i finalment els abrics amb pintures pel possible rol simbòlic i social d'estos assentaments prehistòrics tan específics.