Campanya per fer un documental sobre el banc d’ADN de desapareguts a la Guerra Civil

El Parlament de Catalunya va aprovar una moció que insta el Govern de la Generalitat a crear esta eina genètica | Divendres tindrà lloc a Móra la Nova una xerrada sobre el projecte de micro-mecenatge

Redacció
22 de maig del 2014
Amb el documental volen conscienciar de la necessitat de crear el banc d'ADN.
Amb el documental volen conscienciar de la necessitat de crear el banc d'ADN. | Cedida
Amb el documental volen conscienciar de la necessitat de crear el banc d'ADN. Foto: Cedida

Els impulsors del banc d’ADN pels desapareguts a la Guerra Civil han obert un projecte de micro-mecenatge a Verkami per finançar un curt documental interactiu per conscienciar de la necessitat de tirar endavant esta eina genètica per a la identificació de persones, i difondre-la amb les accions concretes que el Govern ha d'aplicar.

El Parlament de Catalunya aprovà per una àmplia majoria, el passat 19 de desembre de 2013, una moció que insta el Govern de la Generalitat a crear el banc d'ADN per identificar les víctimes desaparegudes de la Guerra Civil i dels primers anys de la dictadura franquista, així com a actualitzar el "mapa de fosses comunes" i els treballs d'exhumació de cadàvers.

Només a Catalunya, més de 4.600 famílies busquen algun parent desaparegut. Avui, 75 anys després, encara s’han d'exhumar els centenars de fosses comunes que queden per obrir, tant de la Guerra Civil com de la dictadura posterior. “Sense perdre-hi més temps, ens cal que el màxim de famílies afectades formen part d'aquest banc genètic”, ha explicat Roger Heredia, un dels impulsors de la iniciativa, membre de l’associació “lo Riu”, membre de la Xarxa de Suport a la Querella Argentina i agent de la Divisió de Policia Científica del Cos de Mossos d’Esquadra.

“Amb la participació de testimonis i molta didàctica, posarem en acció el que l'ONU ha demanat insistentment, a través del Grup de Treball sobre les Desaparicions Forçades o Involuntàries, tant al govern de Catalunya com a España”, explica.

Xerrada a Móra la Nova

El proper divendres 23 de maig, a les 20:00 hores tindrà lloc, a la sala d’actes de l’Ajuntament de Móra la Nova, tindrà lloc la xerrada: 'El banc d'ADN, la darrera esperança pels nostres desapareguts a la guerra civil', a càrrec d'Heredia.