Puig: «Com s’atreveixen, amb Raimon, gairebé a expulsar-lo de Catalunya»

El líder dels socialistes valencians acusa els nacionalistes catalans d'apropiar-se de la llengua.

Sofia Cabanes
20 de maig del 2014
El discurs del líder dels socialistes valencians ha precedit el de Javi López.
El discurs del líder dels socialistes valencians ha precedit el de Javi López. | Sofia Cabanes
El discurs del líder dels socialistes valencians ha precedit el de Javi López. Foto: Sofia Cabanes

Un missatge gairebé calcat al que els socialistes van fer a Tortosa el novembre del 2012 en el míting central de campanya per a les eleccions al Parlament, quan el seu lema  era Federalisme, però només amb un canvi de fitxa, el de Núria Ventura, aleshores candidata ebrenca a ocupar un escó al Parlament, pel del candidat a les Europees Javi López. I amb un toquet més de crispació.

El socialistes de les Terres de l’Ebre han optat novament per Ximo Puig, presidenciable dels socialistes al País Valencià, com a cap de cartell de míting central, ara a les europees. Si la setmana passada en un míting a València el líder dels socialistes valencians ja advertia “No hi som al projecte de Països Catalans”, avui a Tortosa, terra veïna de la seua Morella natal, el discurs ha anat més enllà.

“L’altre dia per la Rambla alguns em van insultar i em van dir “espanyol” com un insult”, ha etzibat. Puig ha refusat amb força la “guerra de banderes” entre la dreta espanyola i catalana i ha lamentat que els independentismes vulguin “aixecar fronteres”. “Ací em sento com a casa. Des de molt xicotet he vingut a Tortosa i jo no vull cap frontera al Sénia . I ho dic des del màxim respecte i estima a tota la gent que estimo de les Terres de l’Ebre i Catalunya”. Això sí, no ha dubtat a carregar durament contra els nacionalistes a qui ha acusat, directament, de voler apropiar-se de la llengua i de voler expulsar Raimon de Catalunya per haver-se declarat no independentista. “Ningú és propietari de la llengua. Com s’atreveixen amb un valencià com Raimon que ha fet tant per la llengua, com s’atreveixen , quasi a expulsar-lo de Catalunya? com és possible? Raimon que en la llarga nit ha defensat el valencià, la llengua que ens uneix, que ha defensat la democràcia i la llibertat,...i com es possible que avui no es puga parlar en llibertat dels problemes i dir que les coses són com són”.

Per la seua banda el candidat del PSC a les europees, Javi López, ha apel·lat novament als electors a confiar en els socialistes per aturar el Pla de Conca impulsat per Cañete com a ministre: “qui tornarà a aturar el pla de conca serem els socialistes amb el vot de la gent”.

Qui ha obert els discursos,però, ha estat el senador Joan Sabaté qui ha apel·lat als lligams entre catalans del sud i valencians del nord: “entre les Terres de l’Ebre i les de Maestrat i dels Ports sempre hem estat els mateixos. No aconseguiran segregar-nos amb fronteres, no aconseguiran dividir-nos”.

Entre el públic una vuitantena de persones entre les que s’han deixat veure, a banda de nombrosos militants i simpatitzants de Tortosa, també membres destacats de Sant de Sant Jaume d’Enveja, Tivenys, Godall, Amposta , Paüls, Alcanar o Camarles, i senyores arribades directament de la perruqueria.

També, però, absències destacades que no han obviat la latent crisi que viu el partit, com la de la diputada Núria Ventura, els membres de Deltebre –que ja van dir que no farien campanya per López- i Flix. Tampoc cap membre destacat de la Terra Alta.