Govern i Ajuntaments fan front comú per exigir el tancament del Castor

Sofia Cabanes
15 de maig del 2014
El conseller Espadaler ha comparegut davant dels mitjans després de la reunió.
El conseller Espadaler ha comparegut davant dels mitjans després de la reunió. | Sofia Cabanes.
El conseller Espadaler ha comparegut davant dels mitjans després de la reunió. Foto: Sofia Cabanes.

Els ajuntaments ebrencs afectats per l’onada sísmica generada al voltant del magatzem submarí Castor i la Generalitat han escenificat avui un front comú per exigir al ministeri d’Indústria el tancament definitiu de la planta.

La trobada entre alcaldes i Generalitat s’ha dur a terme este migdia a Tortosa amb voluntat d’analitzar el contingut de l’informe de l’Institut Geogràfic Nacional que recentment ha sortit a la llum . “Per sintetitzar l’estat d’ànim. Hem passat de la preocupació a la indignació que tenim ara. Per què hi ha hagut una actitud absolutament deslleial per part del Govern Central i en particular per part del ministeri d’Indústria en relació tota la informació que s’ha anat demanant”, ha afirmat el Conseller d’Interior,Ramon Espadaler a la sortida de la reunió.

Espadaler ha explicat que ell “personalment” va escriure dues cartes al ministeri “amb posterioritat a la data que l’informe fos ja dipositat al ministeri, el 17 de desembre”. Les cartes del departament d’Interior, segons el conseller, “ van ser respostes amb evasives i en d’altres casos ni tan sols respostes”. Per tant, afirma “hi ha un element d’indignació per la deslleialtat respecte el Govern i el món local”, ha lamentat.

El conseller d’Interior ha fet èmfasi en el front comú que avui han escenificat Governs locals i Generalitat. “Si vam ser capaços de mantenir la unitat per damunt d’administracions i de signes polítics quan es va esdevenir l’episodi sísmic, la continuarem mantenint d’ara endavant per demanar allò que no només és una voluntat dels Governs locals, ni del Govern de la Generalitat , ni del Parlament, sinó també un clam per part de la ciutadania que és el tancament definitiu del Castor”, ha reblat.

A partir d’aquí, segons ha subratllat el conseller, Generalitat i Ajuntaments, continuaran treballant per “exigir transparència al ministeri d’Indústria”. “Sabem que hi ha nous estudis i alguns ja deuen estar a mans del ministeri. Demanem que hi hagi una correcció immediata d’aquesta laxitud i d’aquesta deslleialtat”. A més de la via Parlamentària, Espadaler ha fet èmfasi en la via judicial. “Mantenim obertes totes les vies”, ha assegurat , malgrat no tenir cap novetat sobre la denúncia que en el seu dia la Generalitat va presentar a Fiscalia de Tarragona. “Ens van dir que el procés s’acumulava a l’altre procediment obert respecte el mateix tema a la fiscalia de Castelló i a partir d’aquí no hem estat requerits per a facilitar més informació”, ha afegit.

Espadaler no ha volgut avançar tampoc si la Generalitat acabarà personant-se en el procés si finalment s’obre una causa judicial sobre el Castor. “Cada cosa al seu temps”, ha dit. “Si hi ha aquesta obertura de procediment, el govern ho considerarà molt seriosament però fora temerari anunciar-ho ara per part meua”. El conseller tampoc ha volgut entrar en consideracions sobre si cal exigir que la planta sigui tancada sense indemnitzar a Escal UGS, tal i com ja ha reclamat l’Ajuntament d’Alcanar.

Precisament a la sortida de la trobada l’alcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat, ha reiterat les sol·licituds d’informació. “Es fa difícil pensar per què no ens faciliten aquesta informació. Fins i tot informació que després acaba arribant als mitjans i que no arriba pels conductes oficials. És una manca de cortesia institucional que no entenem per què”. Precisament este matí un representant del’Ajuntament d’Alcanar, juntament amb els alcaldes de Sant Carles de la Ràpita i Ulldecona s’han reunit a Benicarló per afiançar precisament el front comú d’alcaldes afectats pel Castor.

A la reunió de Tortosa hi ha assistit els alcaldes d’Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d’Enveja, Deltebre, Amposta, Ulldecona, i Tortosa, així com representants de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i representants del consell comarcal del Baix Ebre i del Montsià,el delegat del Govern a l’Ebre, el director general de Protecció Civil, Jordi Aurich; el cap de la Unitat de Protecció Civil de la Subdelegació del Govern a Tarragona, José Maria Mangas i la directora dels serveis territorials d’Interior a Terres de l’Ebre.