La CUP reivindica més recursos per memòria històrica a les Terres de l’Ebre

La diputada de la CUP Laia Estrada ha participat en la visita guiada a la fossa comuna de Santa Magdalena

Laia Estrada ha visitat la fossa comuna de Santa Magdalena a Móra d'Ebre
Laia Estrada ha visitat la fossa comuna de Santa Magdalena a Móra d'Ebre | Cedida
Aguaita.cat
17 de març del 2021
Actualitzat a les 18:46h
Avui, la diputada de la CUP Laia Estrada ha participat de la visita guiada organitzada pel Departament de Cultural a la fossa comuna de Santa Magdalena a Móra d'Ebre. La CUP ha aprofitat la visita per destacar la importància de la Llei de Memòria històrica com a eina per desmuntar el règim del 78, "el qual es va construir sobre un pacte de silenci", ha assegurat Estrada. En este sentit la diputada ha denunciat l’incompliment del Govern Català pel que fa la redacció de la Llei catalana de memòria històrica i ha reclamat que sigui una prioritat durant la pròxima legislatura. Estrada també ha denunciat que a Terres de l'Ebre solament hi ha una persona dedicada a la recerca i preservació d'aquests espais i que esta "es troba sobrepassada" i ha afegit que "caldria augmentar el finançament i que es conformés un equip que pogués identificar i inventariar els vestigis i patrimoni memorial". 

D'altra banda, la diputada ha volgut evidenciar el perill que suposa la implantació eòlica per la conservació d'este patrimoni i la memòria històrica. "El problema eòlic és que moltes fosses no consten dins el pla de fosses, algunes d'elles perquè ni es coneixen" i ha exigit que els llocs de combat i on hi ha fortificacions queden automàticament descartats de la ubicació de centrals eòliques per evitar el que ha passat fins ara “on la implantació de centrals eòliques ha suposat una destrucció absoluta de la major parts dels espais Batalla de l’Ebre”. 

Finalment, Estrada ha recordat el valor de la recuperació de la memòria històrica com a reclam d'un turisme de qualitat, arrelat i sostenible al territori.