El Govern del PP no descarta el transvasament del Roine, però encara no ha parlat amb França

La ministra de Medi Ambient ho ha apuntat en resposta al senador tortosí Joan Sabaté | Si es considera que la infraestructura és d'interès, «s'explorarà amb França la seua viabilitat», ha dit Tejerina

Europa Press / Redacció
13 de maig del 2014
El senador de l'Entesa Joan Sabaté ha formulat la pregunta a la ministra esta tarda.
El senador de l'Entesa Joan Sabaté ha formulat la pregunta a la ministra esta tarda. | PSC
El senador de l'Entesa Joan Sabaté ha formulat la pregunta a la ministra esta tarda. Foto: PSC

La ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, s'ha estrenat en la sessió de control al Govern en el ple del Senat ,on ha assegurat que el Govern no exclou "cap possibilitat a priori" respecte a un possible transvasament d'aigua de Roine a les conques internes de Catalunya, encara que ha afegit que Espanya no s'ha posat encara en contacte amb França.

Així, la successora de Miguel Arias Cañete ha respost a la pregunta del senador tortosí Joan Sabaté, del grup parlamentari Entesa del Progres de Catalunya, sobre si el Govern estudia, d'acord amb el Govern de la Generalitat de Catalunya, un possible transvasament d'aigua del riu francès fins a les conques internes catalanes i, opcionalment fins a les conques dels rius Xúquer i Segura.

La titular de Medi ambient ha indicat que en matèria d'aigua, abans d'estudiar qualsevol actuació concreta és "necessari" disposar d'un procés de planificació "rigorós i complet" i complir amb la Directiva d'Aigua de la Unió Europea.

D'esta manera, ha defensat que l'Executiu ha prioritzat la planificació per culminar este procés que anava amb diversos anys de retard i, paral·lelament, dur a terme la revisió en el segon cicle de planificació per acabar tots els plans a la fi de 2015 i, a partir de llavors, aconseguir un gran pacte nacional respecte a l'aigua, a partir del qual s'arribe a un futur Pla Hidrològic Nacional.

Sobre l'hipotètic projecte del Roine, ha afegit que "no hi ha previst finançament", almenys en aquesta legislatura, però si es considera que la infraestructura és d'interès, "s'explorarà amb França la viabilitat tècnica, econòmica i ambiental de la mateixa”, ha dit.

Una agressió mediambiental

El senador Sabaté ha fet la pregunta arran de la reunió el passat mes de març, entre l’anterior ministre d’Agricultura i el conseller de Territori de la Generalitat, després de la qual la Generalitat va plantejar este projecte recurrent. En ot cas, ha recordat que “el 2009, un estudi desaconsellava esta opció per ser contrària als principis de la directiva d'aigua, pel que fa a estalvi, a la prioritat de la dessalació i a criteris ecològics.

El senador ho considera una agressió mediambiental que no respon a criteris d’eficàcia ni d’eficiència en la gestió, ja que seria un inversió “terriblement cara”. Per això ha proposat que s'aprofiten les infraestructures de dessalació de Tordera i Llobregat que va engegar el govern del president Montilla.