L’ICS Ebre impulsa la consulta a distància entre especialistes d’Atenció Primària i l’Hospital Verge de la Cinta

La intenció és disminuir el temps de resposta als pacients

1200_1608312449np_20_12_18_AP_HTVC_02
1200_1608312449np_20_12_18_AP_HTVC_02 | Cedida
Aguaita.cat
18 de desembre del 2020
Actualitzat a les 18:28h
La pandèmia ha obligat a readaptar el sistema d’atenció als pacients, i millorar la comunicació i coordinació entre especialistes per ser més resolutius i optimitzar els temps de resposta. Per això, la Gerència de l’Institut Català de la Salut va iniciar al mes de juny un canvi de model en les derivacions de pacients des de l’Atenció Primària Terres de l’Ebre a l’HTVC a fi d’agilitar-ne la gestió.

Seguint este model, els especialistes d’Atenció Primària consulten directament les derivacions dels pacients amb els especialistes de l’HTVC, i decidixen si el seguiment es pot fer amb valoracions coordinades o si el pacient requerix una visita amb l’especialista de l’HTVC, el qual ja en coneixerà la historia clínica, i proves diagnòstiques, que es poden sol·licitar amb antelació.

Per fer-ne una posada en comú, el 10 de desembre va tenir lloc la Jornada de Dinamització de la Coordinació Assistencial per videoconferència a la qual van assistir més de 60 professionals dels dos àmbits. S’hi van presentar resultats i es va obrir un fòrum participatiu.

Pel que fa als resultats, el seguiment i l’evolució de més del 50% dels pacients derivats a l’HTVC, segons les especialitats, es fa de manera coordinada entre Atenció Primària i l’HTVC.

En opinió dels especialistes, la millora de la coordinació té un impacte molt positiu tant professionalment com en la resolució de l’atenció al pacient.

Properament s’hi incorporaran infermeres d’Atenció Primària i infermeres del Servei d’Endocrinologia de l’HTVC, perquè facen el seguiment de patologies com el peu diabètic.

Per la seua banda, des de l’Atenció Primària s’estan fent reunions amb la resta d’Hospitals de les Terres de l’Ebre per implementar esta dinàmica i que també se’n beneficien els pacients d’altres localitats.

Així mateix, la Gerència ICS Terres de l’Ebre està valorant obrir un procés de participació ciutadana per tal d’incorporar-hi els pacients i que puguen aportar nous punts de vista i millores al projecte.