Traslladen a 20 metres del mar dos búnquers de la costa de les Cases per garantir-ne la seua conservació

Els nius de metralladores estaven situats a la zona de la platja de l'Estanyet

1200_1608302951TRASLLAT_BNQUERS_2
1200_1608302951TRASLLAT_BNQUERS_2 | Cedida
Aguaita.cat
18 de desembre del 2020
Actualitzat a les 16:16h
Durant el dia d’ahir dos grues van traslladar els nius de metralladora 5 i 6 de la línia de fortificacions situats a la costa de les Cases d'Alcanar concretament a la zona de la platja de l'Estanyet, construïts el 1937 pel govern de la República, a una distància d’uns vint metres de la costa, per tal de garantir la seua conservació.

El trasllat ha estat realitzat pel Servei de Costes del Ministeri per la Transició Ecològica i autoritzat pel Servei de Costes del Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 

Ivette Fibla, regidora de l’àrea, explica que “la tasca es va realitzar amb dos grues de gran tonatge, ja que cadascuna de les estructures té un pes superior a les 80 tones".

L’operació s’ha executat sota la supervisió de l’arqueòleg Antoni Cartes Reverté, qui afirma que “estes estructures ja no es trobaven en la seua ubicació original, la qual es desconeix". Per a l'arqueòleg "estos dos nius de metralladora, sumats a la resta dels conservats en el litoral canareu, representen un dels conjunts defensius de la Guerra Civil més rellevants i complets de tota Catalunya”. Ara Cartes haurà d'elaborar la memòria final, en la qual s'inclouran una sèrie de recomanacions per a la seua conservació posterior.
 

El trasllat d'un dels búnkers de la platja de l'Estanyet d'Alcanar Foto: Cedida


Joan Roig, alcalde d'Alcanar, recorda que "l'Ajuntament està tramitant la declaració de bé cultural d'interès local (Becil) d'este conjunt arquitectònic, i esperem que siga una realitat el pròxim any". Esta categoria garanteix la catalogació i protecció del patrimoni cultural català.
 
"Tenim la voluntat d'iniciar de forma immediata el projecte de rehabilitació i interpretació d'estes restes per tal de posar-les en valor i crear una ruta que incloga tots els elements de la Guerra Civil que tenim a la nostra costa. L’objectiu és potenciar-les com a recurs turístic i, a la vegada, mantenir i conservar elements patrimonials de gran interès històric", afegeix Ivette Fibla per la seua banda.