Convocats 20 dies de vaga a les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs

Representants sindicals subratllen que les peticions de la plantilla se centren a obtenir una "garantia sobre l'ocupació"

Central nuclear de Vandellòs.
Central nuclear de Vandellòs. | Sílvia Berbís
Europa Press
30 d'abril del 2014
Central nuclear de Vandellòs. Foto: Sílvia Berbís

CC.OO., UGT i Aploc, els tres sindicats de l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs (Anav), han convocat avui 20 dies de vaga a partir del proper 16 de maig en les tres centrals nuclears catalanes, en protesta pel "bloqueig de la negociació del conveni col·lectiu".
El secretari general de CC.OO. a Ana, Joaquín Bielsa, ha explicat que els sindicats convocants representen el 100% de la plantilla, formada per 1.094 treballadors, i ha estimat en menys de 200 el personal necessari per cobrir els serveis mínims a Ascó i Vandellòs, per la qual cosa la vaga la podria seguir més del 80% de la plantilla.
La convocatòria de vaga s'ha registrat avui davant la seu de la conselleria d'Empresa i Ocupació a Tarragona i a la delegació del Govern perquè es remeta al Ministeri d'Indústria, i es dividix en cinc blocs de quatre dies cadascun. Fonts d’Anav consultades per Europa Press han descartat fer declaracions de moment.

En concret, la vaga convocada va del 16 al 19 de maig, del 23 al 26 de maig, del 30 de maig al 2 de juny, del 6 al 9 de juny i del 13 al 16 de juny; encara que Bielsa ha confiat que la negociació amb l'empresa aporte "sensatesa" i pugua arribar-se a un acord sobre un sector energètic estratègic, ha recordat.

El sindicat ha subratllat que són conscients de la importància de la seguretat en l'operació d'astes instal·lacions i en el compliment dels serveis mínims, i també ha assegurat que comprenen l'impacte en els resultats dels nous impostos sobre l'energia nuclear i, per això, estan disposats a fer un "esforç a nivell de moderació salarial", tal com ja es va signar en 2012.

El conveni col·lectiu va vèncer al desembre de 2013, i Bielsa ha subratllat que les peticions de la plantilla se centren a obtenir una "garantia sobre l'ocupació", això és, que mentre estigué operativa la llicència d'explotació de les nuclears no es produisquen acomiadaments.

CC.OO. ha assegurat que Anav pretén crear una "doble taula salarial" i que les noves incorporacions cobren molt menys que els treballadors en plantilla, la qual cosa temen que pot encoratjar a una substitució dels treballadors i que no es garantisca la correcta formació dels empleats com a especialistes en energia nuclear.