La millor olivera monumental de l'Estat es troba al territori del Sénia

EP
29 d'abril del 2014
Olivera de les Parelles, guardonada amb el premi de Millor Olivera Monumental
Olivera de les Parelles, guardonada amb el premi de Millor Olivera Monumental | Cedida
Olivera de les Parelles, guardonada amb el premi de Millor Olivera Monumental Foto: Cedida

L'Associació Espanyola de Municipis de l'Olivera (AEMO) ha decidit atorgar el VIII premi AEMO 2014 a la Millor Olivera Monumental d'Espanya l'olivera de les Parelles, situada a La Jana (Baix Maestrat).

Es tracta d'un exemplar de la varietat Farga, del qual en daten el seu orígen fa 1.500 anys, segons ha indicat AEMO, organisme format per més de 175 ajuntaments i 10 diputacions a tot l'Estat.

Esta olivera , tal com descriu l'associació, destaca pel seu "majestuós" tronc, "partit en dos però del mateix entroncament, que dibuixa una estampa única a través dels seus retorçades venes, una autèntica obra d'art viva en contínua evolució" . "Ressalta la seua prominent peanya que irromp des de la terra emergint com un regal mil·lenari a ulls del visitant", afegeix.

Amb un perímetre superior als 6.60 metres, el tronc presenta a més un estat de conservació "òptim" malgrat els segles de vida, amb una "sana i fructífera" àrea foliar. El Jurat del Premi, reunit este dilluns, estava compost d'experts de reconegut prestigi en el món de l'agronomia en general i de l'olivera en particular.

L'olivera s'emmarca en el Museu natural d'oliveres mil·lenàries Pou del Mas de la Jana, integrat al Territori del Sénia, on la Mancomunitat de la Taula del Sénia, que agrupa 27 municipis valencians, catalans i aragonoses ja n'ha catalogat i certificat més de 4.700 exemplars.