Comencen els moviments de sorra per reforçar la platja de la Marquesa després dels últims temporals

Els treballs, que es realitzaran al llarg d'esta setmana, consisteixen en el moviment de sorra procedent de la zona nord de l'istme de l'Fangar

Aportacions de sorra a la platja de la Marquesa
Aportacions de sorra a la platja de la Marquesa | Cedida
Aguaita.cat
24 de novembre del 2020
Actualitzat a les 12:39h
La Direcció General de la Costa i el Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica han iniciat avui els treballs d'aportació de sorres per reparar l'erosió de la duna litoral de la platja de la Marquesa, a Deltebre. En concret, l'actuació consisteix a reforçar esta platja situada al Delta de l'Ebre en una zona d'uns 500 metres de longitud que ha quedat molt afeblida en els últims temporals de llevant, amb una amplada de platja d'entre 15 i 25 metres.

Els treballs, que es realitzaran al llarg d'esta setmana, consisteixen en el moviment de sorra procedent de la zona nord de l'istme del Fangar, a uns 2 km a nord de la Marquesa. La sorra s'abocarà en el front costaner a l'inici de l'istme del Fangar en un tram lineal d'uns 500 metres on el mar ha erosionat les platges i ha afectat el cordó litoral existent. Amb l'eixamplament de la platja s'afavorirà la protecció de les platges enfront de futurs temporals.

Els últims temporals de llevant a la zona, durant els dies 20 a el 22 d'octubre i de el 4 a el 8 de novembre, han erosionat les platges de delta de l'Ebre. Estos episodis erosius són recurrents en este tram de costa a causa dels seus particulars circumstàncies. L'últim d'ells ha afectat la platja de la Marquesa, on es va observar una important erosió en el cordó litoral a l'inici de l'istme del Fangar a nord del Delta. Tot això va afectar a les aportacions de sorra que s'havien realitzat amb anterioritat i a l'estabilitat dels cordons dunars, que precisen d'una amplada de platja seca a el front dels mateixos per actuar com a mecanisme dissipador d'energia, fent a la platja més vulnerable davant a futurs atacs per l'onatge.

El mecanisme dissipador d'energia està en funció del volum de sorra que es disposa per esmorteir l'energia de l'onatge quan arriba a les platges. El dèficit sedimentari de sorres que pateix la zona afecta l'estabilitat, funcionalitat i protecció de les platges i dels terrenys i activitats confrontants.