El Parlament marca el full de ruta per blindar el Delta abans que el pla de conca arribe a Brussel·les

La moció insta també a "adequar" el règim de cabals al tram final de l'Ebre | CiU reitera el seu suport al transvasamenbt del Roine per tal de posar solución als problemes cíclics de seuquera

990_139842720924042014Votacio
990_139842720924042014Votacio
Sofia Cabanes
25 d'abril del 2014


Arribar amb els deures fets al mes de juny per a que quan arribe la proposta del nou Pla de Conca de l’Ebre a Brussel·les els espais més vulnerables del Delta estiguen blindats.

Amb este precepte el Parlament ha aprovat avui una moció d’ICV esmenada per ERC, CiU i PSC, que marca un full de ruta perquè el Govern juntament amb la Comissió de la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, inicie un profund treball que ha de tenir com a aliats principals les directives europees d’hàbitats i aus.

En este sentit, la moció aprovada avui en la majoria dels seus punts amb els vots de tots els partits menys el del PP insta, entre d’altres, a fer una avaluació adequada de l’estat de conservació actual d’hàbitats i espècies d’acord amb la Directiva d’Hàbitats; l’aprovació de la Xartxa Natura 2000 per al tram final del Delta; valorar la declaració de la Badia dels alfacs, del Fangar i l’estuari de l’Ebre com a “zones vulnerables”; Iniciar els treballs per a la declaració de la zona marina de l’Ebre com a zona ZEPIM; aprovar un pla d’acció a les badies del Fangar i dels Alfacs que evite els problemes que afecten l’aqüicultura i avançar els treballs per què durant la legislatura s’aprove el Decret de Catàleg d’espècies amenaçades de Catalunya.

“En el moment que fas les fitxes i detectes els espais i els estats de manteniment dels punts més vulnerables, si t’hagafes a la directives, pots dir que el pla de Conca no permetrà mantenir aquests habitats. Però per a això has de tenir tota una sèrie de deures fetds que son els que marca la moció”, ha destacat la diputada d’ICV, Hortensia Grau, impulsora de la iniciativa.

“Tot i l’ampli ventall de figures de protecció, patim problemes com la regressió, falca salina, la falta qualitat de les aigües a les badies, les plagues,.... La reducció dels cabals incrementaran estes problemàtiques. El pla de conca contradiu estes obligacions i això és el que hem de denunciar amb força”, ha afirmat per la seua banda el rapitenc Lluís Salvadó (ERC).

Un dels punts que havia dut més controvèrsies en la presentació de la moció ha estat el que reclama “adequar” i aprovar en el marc de la Comissió de la Sotenibilitat una proposta de cabals ambientals “que garanteixi els nivells de conservació dels habitats”. Un redactat final que, d’una banda, ha estat modificat a instància d’ERC i en què ja s’havia retirat un punt, després d’haver-la presentat, que proposava una revisió dels cabals a la baixa tenint en compte les últimes aportacions científiques que constaten la davallada de l’aportació natural d’aigua al riu.  "No se si ara o al 2015. Però és evident que caldrà revisar la proposta de cabals en funció de criteris científics", ha defensar Grau. 

Ressona el mantra del Roina

L’únic punt de la moció que no ha prosperat, pels vots contraris de CiU i PP, ha estat el que rebutjava la proposta de transvasament del Roine “per la seva ineficàcia econòmica i la seva manca de sostenibilitat ecològica”.

“Des de CiU estem oberts a parlar de qualsevol cosa que trague pressió a l’Ebre al Segre”, ha defensat per la seua banda la diputada tortosina de CiU, Meritxell Roigé. “És un projecte que s’està estudiant i que ja veurem si es pot dur a terme però no els descartem en principi perque ens pot ajudar a resoldre els problemes de l’Ebre”, ha afirmat.

"CiU sempre ens acusa a nosaltres de la gestió de la sequera. Però ells cal 2003 eren transvasistes. Ara no ho són,? Amb el Roine sí. És una cortina de fum per no abordar els problemes interns de les conques”, ha reblat per la seua banda Hortensia Grau.