El brot a l'Hospital Verge de la Cinta afecta 27 professionals i en manté 114 més en aïllament

La pressió assistencial creix amb un total de 71 pacients ingressats per coronavirus al territori, 7 dels quals a l'UCI

Zona d'aparcament d'ambulàncies de l'HTVC
Zona d'aparcament d'ambulàncies de l'HTVC | Sílvia Berbís
26 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 15:54h
La pressió assistencial creix als hospitals de les Terres de l'Ebre i es veu encara més incrementada pels brots que s’hi ha donat dintre dels mateixos centres. El més important afecta ara l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa (HTVC), el centre de referència a les Terres de l’Ebre, on el brot comunicat este dissabte, -que inicialment afectava 3 usuaris i 6 professionals-, afecta ja 5 usuaris i 27 professionals. De retruc, a més, s’han hagut d’aïllar 114 sanitaris i s’ha aïllat tota una planta. A més ha quedat suspesa l’activitat quirúrgica a excepció de les intervencions urgents, oncològiques i de cirurgia major.

La directora territorial de Salut, Mar Lleixà, ha reconegut este migdia en roda de premsa que estes xifres “tenen un impacte important” sobre la pressió assistencial que ja suporta de per si l’hospital de referència a les Terres de l’Ebre. I ha avançat que en les properes hores mantindrà reunions amb els agents implicats per veure quin és l’impacte a nivell organitzatiu i avaluar si és necessari “anul·lar consultes, reprogramar i disminuir l’activitat quirúrgica”.

En el conjunt de les Terres de l’Ebre hi ha 36 sanitaris positius per coronavirus i 134 en aïllament.

Augmenten els ingressos derivats per complicacions de la Covid-19

Pel una altra banda, la pressió assistencial també s’ha notat en un gran augment dels ingressos pel complicacions generades per la Covid-19. A hores d’ara els hospitals ebrencs acullen un total de 71 pacients ingressats per Covid, entre estos, 7 es troben a la Unitat de Cures Intensives (UCI).

L’únic centre hospitalari ebrenc amb llits d’UCI és el Verge de la Cinta. Actualment gairebé la mitat del seus llits estan ocupats per pacients Covid crítics. La capacitat normal de l’Hospital és d’11 llits d’estes característiques, però ara ja s’ha ampliat la capacitat amb 5 llits més de l’espai annex de paritoris.

Salut, però, ja ha avançat que les obres d’amplicació de l’HTVC ja es troben gairebé acabades i que la setmana que ve podria entrar en funcionament una nova unitat amb capacitat per acollir 6 pacients crítics i 9 habitacions dobles per a pacients semicrítics.
Els Verge de la Cinta acull en estos moments 23 ingressats per coronavirus, 7 dels quals a l’UCI.

L’Hospital Comarcal d’Amposta, on la setmana passada també es va detectar un brot, té en estos moments,  15 pacients ingressats per coronavirus. Arrel d’este fet, tots els ingressos de  l’Hospital estan dedicats íntegrament a pacients Covid i properament s’obrirà l’antiga residència d’avis per acollir pacients de menys gravetat.

A l’Hospital de la Santa Creu de Jesús hi ha ingressats 29 positius. Mentre que a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre n’hi ha 4.

Segons ha subratllat Mar Lleixà, “és evident que ens hem d’organitzar com únic dispositiu i intentar mantenir tota l’activitat hospitalària”, ha recalcat. L’objectiu de Salut és mantenir “al màxim” totes les activitats programades i recuperar aquelles que de moment s’han hagut de posposar.