Pallarés atribueix a «criteris tècnics » el repartiment dels ajuts pels aiguats del 2018 que ha indignat als ajuntaments ebrencs

El delegat ebrenc reclama que s'unifiqui en un únic Departament de la Generalitat la gestió de les zones catastròfiques

per Aguaita.cat , Tortosa, 29 de setembre de 2020 a les 18:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre ha rebutjat que la retallada dels ajuts que finalment rebran els ajuntaments afectats pels aiguats del 2018 sigue per "inporància" política, com han denunciat els alcaldes. Xavier Pallarés ha apuntat que són els criteris tècnics que venen marcats des de l'Estat que han fet que s'hagin descartat molts dels projectes de reparació presentats pels consistoris. Per posar fi a aquestes situacions i preveient que amb el canvi climàtic les contingències provocades per temporals o altres episodis meteorològics seran cada cop més habituals, Pallarés reclama que s'unifiqui en un únic Departament de la Generalitat la gestió de les ajudes.
Pallarés s'ha compromès a revisar, cas per cas, els projectes de reparació de camins que han quedat descartats dels ajuts estatals pels aiguats del 2018 i trobar-hi una solició, sobretot aquells camins que han quedat fora de la resolució perquè el titular és la Generalitat. "Si són de la Generalitat, hem d'actuar-hi", ha defensat.

També ha lamentat que les bases d'aquests ajuts no contemplen els camins on les obres a executar no es consideren "de reposició". "Ho poso en quarantena i em situo al costat dels alcaldes perquè entenc què reclamen. Tenim un problema tècnic i són els tècnics que s'han de posar d'acord. Cal resoldre aquesta problemàtica de manera definitiva perquè tornaran a passar situacions com aquesta i es necessita una coordinació interdepartamental i reunions bilaterals entre el Govern i el govern espanyol", ha reclamat.
En este sentit, Pallarés ha defensat que, com es va proposar des del territori arran del temporal Gloria, cal plantejar "una nova manera d'atendre les necessitats de la ciutadania" davant de les contingències derivades de la climatologia. "S'ha de tractar des d'un sol Departament, amb prou dotació econòmica i amb relació directa amb l'Estat i en els casos en què el govern espanyol sigui el responsable, que actuï", ha defensat. "Ara els diners són de l'Estat i els criteris que s'apliquen a Catalunya són els mateixos que a Badajoz. Si no estem d'acord en com arriben aquests diners, cal discutir a Madrid perquè això es modifiqui. No és un problema polític entre el delegat i subdelegat del govern espanyol, avui és un problema tècnic perquè els criteris venen marcats", ha insistit.

 

Participació