Agricultura recomana als arrossaires del Delta que apliquen la saponina contra el caragol maçana a la tardor

La Generalitat reconeix més afectació de la plaga pel retard en la sembra i incrementa els ajuts per comprar el producte

Comença la sega de l'arròs al Delta de l'Ebre
Comença la sega de l'arròs al Delta de l'Ebre | Josep M Montaner
Aguaita.cat
10 de setembre del 2020
Actualitzat a les 17:04h
El Departament d'Agricultura recomana als arrossaires que apliquen la saponina contra el caragol maçana a la tardor, just després de segar. Segons coincideixen tècnics del Departament i experts, l'ús d'aquest producte biològic aprofitant al màxim les altes temperatures d'esta època de l'any permet millorar considerablement la seva efectivitat. Enguany, l'afectació causada per la plaga als arrossars s'ha incrementat pel retard en la sembra, fet que ha obligat a repetir tractaments o fer-ne en parcel·les on, a priori, no calia. Per este motiu, s'han incrementat els ajuts destinats als pagesos per adquirir aquest producte, que passen del 33% al 50% i s'ha elevat un 55% la partida per fer-lo arribar a tots aquells que el necessiten.
Segons apunten els experts, quan el tractament s'efectua després de la sega, amb les altes temperatures de la tardor, el caragol és encara molt actiu i no està tancat. Per contra, amb els habituals tractaments a la primavera, molts dels exemplars, que venen de passar l'hivern, estan tancats i enterrats quan s'aplica, amb la qual cosa el tractament no és tant efectiu i no es pot eliminar tota la població, requerint sovint un segon tractament.
Esta nova pauta d'aplicació de la saponina, a més del seu ús amb poca difusió o la necessitat d'assegurar que la parcel·la estigui completament coberta d'aigua, s'ha plasmat en el full informatiu de recomanacions que el Departament posa a disposició del sector. Segons recorden, les bones pràctiques agrícoles permeten assolir efectivitats en la lluita contra el caragol maçana d'entre el 90 i el 100%,, respecte entre el 60 i el 70% d'aplicacions deficients que, a més, posen en risc la collita.

Tècnics del Departament d’Agricultura i experts en lluita contra el cargol poma del delta de l’Ebre, entre els quals hi havia tècnics de l’ADV de l’arròs, representants de sindicats, distribuïdors i representants de la Comunitat de Regants de l’Esquerra, es van reunir el passat dimarts a Amposta per abordar aspectes de millora de l'efectivitat en la lluita contra el cargol poma i consensuar metodologies que ajuden el sector a dissenyar tractaments més eficaços.

El cargol poma va ser detectat per Unió de Pagesos just ara fa un any al Delta de l'Ebre. Foto: Arxiu