ERC i les JERC commemoren dissabte a la Terra Alta el 83è aniversari de la República catalana

Els actes començaran a les 18.00 hores al Monument per la Pau, a la Cota 705 de la Serra de Pàndols

Redacció
11 d'abril del 2014
La Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana de Catalunya i les Joventuts d’Esquerra Republicana commemoraran este dissabte 12 d’abril a la Terra Alta el 83è aniversari de la proclamació de la República Catalana. Els actes començaran a les 18.00 h al Monument per la Pau, a la Cota 705 de la Serra de Pàndols, entre el Pinell de Brai i Gandesa, amb la presència de Joan Ferré, secretari general de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya – Estat Català (JEREC) de Tortosa entre 1936 i 1937 i combatent de la Batalla d l’Ebre amb la 33 Brigada Mixta de la 3a Divisió de l’exèrcit republicà, dirigida pel comandant Manuel Tagüeña.

A les 19.30 h, a la sala d’actes de la Pianola del Pinell de Brai (C. Miravet s/n), el doctor en Ciències Polítiques i Sociologia Miquel Reniu, actualment Cap d’Estudis de Ciència Política i de l’Administració de la Universitat de Barcelona i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional, oferirà una conferència sobre els passos que ha de seguir Catalunya en un futur per assolir la llibertat.

A les 21.30 h, se celebrarà un sopar en el transcurs del qual es lliuraran els guardons a la Fraternitat Republicana a una persona o entitat de cadascuna de les quatre comarques de les Terres de l’Ebre, escollits per les federacions comarcals del partit. Esta vegada es lliurarà la ‘Menció Joan Ferré’ a la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, en reconeixement per la seua lluita en defensa de les Terres de l’Ebre. Els guardons a la Fraternitat Republicana tenen com a objectiu homenatjar la trajectòria de les persones o entitats que han portat una trajectòria basada en la defensa dels valors republicans.

Exposició a Tortosa

D’altra banda, la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa va inaugurar ahir al vespre l’exposició “Memòria Democràtica a Tarragona. Un passat per a no oblidar”, que organitza l’Associació de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarragona (AVRFT) amb
l’objectiu de respondre a diferents interrogants d’aquell episodi de la nostra
història. Quins són els rostres de la repressió? On els van afusellar i enterrar?
Com eren els judicis sumaríssims? Són algunes de les preguntes que mira de respondre l'exposició, que pot visitar-se fins el 10 de maig. L’acte d’inauguració va
estar presidit pel director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya,
Jordi Palou-Loverdos, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i la presidenta de
l’Associació de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarragona (AVRFT), Montserrat
Giné.

Entre les persones del territori que figuren a l’exposició hi ha qui va ser
alcalde de Tortosa durant la Guerra Civil, José Rodríguez, afusellat el 8 d’agost de
1939. També el polític i periodista Josep Subirats Piñana, empresonat durant 7 anys
a Tarragona. I també el soldat Tomàs Roigé, el testimoni del qual també es pot trobar
en esta exposició.