Setanta expositors i mig centenar de parades esperen l'arribada dels visitants a Firabril

A partir d'esta tarda, amb alguns actes previs, i durant tot el cap de setmana, es durà a terme al Perelló un dels certamens indispensables del calendari firal al territori

Redacció
04 d'abril del 2014
L'olivera d'oli, un dels concursos que es desenvolupen durant la fira.
L'olivera d'oli, un dels concursos que es desenvolupen durant la fira. | Ajuntament d'El Perelló
L'olivera d'oli, un dels concursos que es desenvolupen durant la fira. Foto: Ajuntament d'El Perelló

Setanta expositors distribuïts entre els dos pavellons firals i unes 50 parades exteriors, distribuïdes pel recinte firal, esperen este cap de setmana als centenars de visitants, cada any més, que visiten Firabril, la singular fira de la mel i l’oli del Perelló . Un certamen que, amb una base agrícola que li ve dels orígens, ha anat creixent per convertir-se en una de les fires multisectorials més rellevants de les Terres de l’Ebre.

L'oli de la DO Baix Ebre i Montsià i la mel del Perelló són els dos productes estrella de la fira. S’hi presenten les diferents varietats de l’oli de la zona, reconegut per la seua qualitat, i els seus productes derivats, i també la producció de mel de les empreses del municipi, el primer productor de Catalunya i de gran prestigi en el sector agroalimentari.

També s’hi promocionen, però, els serveis, els comerços i productes típics del municipi, de manera que ha passat a ser un puntal per a la promoció econòmica, gastronòmica i també cultural de la població. “La fira és l’aparador de l’oli i la mel, els nostres productes d’una qualitat indiscutible, però també és alguna cosa més, una combinació de la promoció econòmica, de xerrades informatives i formatives obertes a tothom, i d’activitats lúdiques que mostren a l’exterior la vitalitat que tenim com a poble”, afirma l’alcaldessa, Genoveva Margalef, que també destaca el potencial del certamen per donar un impuls als negocis i empreses locals en un moment en el qual les dificultats econòmiques perduren arreu.

Els actes més populars

Amb un programa d’actes molt complert, que comencen avui divendres i continuen dissabte i diumenge, entre els més populars hi ha el concurs de la mel, en el qual hi participen un gran nombre d'apicultors d'arreu d'Espanya. Hi ha quatre categories de mel per participar-hi: la de taronger, la de romaní, la de mil flors i la mel d'alta muntanya. Cada tipologia de mel recull les millors mostres florals i s'atorguen tres premis per categoria. El guardó més desitjat és l'Abella d'or, que s'entrega a la mel que destaca per les seves qualitats per damunt de totes les altres.

Com a cloenda de Firabril, entre tots els assistents que han comprat mel durant la fira, es fa un sorteig que dur per nom ‘El seu pes en mel’. El premi consisteix en la quantitat de mel equivalent al pes del guanyador. Per tal de realitzar el pes adequadament s'instal·la una balança de fusta on el guanyador s'ha d'asseure en un costat, mentre que a l'altre es van posant pots de mel de tots els apicultors locals fins que s'iguala el pes.

També es du a terme el concurs l'olivera d'oli, en el que se sorteja el consum anual d'oli d'oliva entre tots aquells que hagen comprat oli durant la fira. El guanyador s'emportarà 100 litres d'oli d'oliva.