Declaració institucional unànime de Tortosa en rebuig al pla de conca

El PP se suma a un missatge clar, sense fissures contra un pla que en el torn de paraules els grups polítics han titllat de «nefast», «disbarat» i «agressió al territori» | És el primer ajuntament ebrenc a posicionar-se

Redacció / S.B.
03 de març del 2014
Missatge clar, sense fissures. Ni tan sols el Partit Popular s’ha desmarcat esta nit al ple de la declaració institucional aprovada finalment per tots els grups municipals de l'Ajuntament de Tortosa en rebuig al pla de conca aprovat per divendres pel consell de ministres. Un pla que en el torn de paraules els grups polítics han titllat de “nefast”, “disbarat” i “agressió al territori”.L'Ajuntament s'oposarà política i jurídicament al Pla, bé directament o afegint-se a altres iniciatives. Tortosa és el primer ajuntament ebrenc que pren posició oficial contra el pla.

Qui ha estat més tou en la seua valoració ha estat el portaveu del PP, Xavier Dalmau, en posar sobre la taula que, tot i el seu vot favorable a la declaració, “com totes les lleis este pla té aspectes bons i dolents, i el que cal és resoldre allò negatiu per a que siga positiu”.

La portaveu de CiU, Meritxell Roigé, ha recordat que esta és la segona declaració institucional que aprova l’Ajuntament després de l’acordada un cop el pla va rebre el vist-i-plau del consell de l’aigua de demarcació. “Malauradament patim una nova agressió com a país pel fet de tindre un pla que afecta i molt a totes les Terres de l’Ebre”. Roigé ha recordat que les al·legacions de l’Ajuntament han estat rebutjades per tirar endavant un document normatiu “nefast per al riu per al delta i per al país”.

 “Este es un acord de mínims, voldríem que s’haguessen incorporat altres aspectes com el rebuig als bancs d’aigua o al canal Xerta-Sénia si és per portar aigua a València”, ha afirmat el portaveu d’ICV-ET Jordi Jordan, que ha afegit que el pla és “un atemptat des del punt de vista ambiental, social i econòmic”.

El portaveu republicà Felip Monclús, per la seua banda, ha assegurat que ERC “ha donat, i dona suport a la societat civil i als científics contra un disbarat des de punt de vista del mètode científic a propòsit dels cabals ecològics que ha de tindre el riu a la desembocadura.

També el socialista Enric Roig ha titllat el pla “d’amenaça per a la supervivència del delta de l’economia i les persones que hi viuen”. El portaveu del PSC ha recordat que “els partits progresistes i d’esquerres han estat claus en la lluita contra el trasvasaments”, i també ho estaran, a dit, contra un pla aprovat “sense consens, que no te en compte criteris científics i tècnics, vulnera la directiva marc i no té en compte els cabals ecològics que garantisquen un bon estat ecològic del riu”.

No a la moció de PxC contra la mesquita

La moció que no ha tirat endavant és la que ha presentat el grup municipal de Plataforma per Catalunya (PxC), que de fet s’ha quedat en un vot contra vint, que ha proposat la "suspensió temporal" de la llicència d'obertura i d'activitat la mesquita de Tortosa i Roquetes, inaugurada el passat 21 de febrer al polígon del Pla de l'Estació. PxC ha assegurat que el centre la normativa de seguretat ni té incorporada la insonorització preceptiva. El regidor de PxC, Jordi Casanova, que ha estat imputat pels mossos arran de les pintades i el llançament de peces de carn de poc davant el centre culte, també ha proposat convocat una consulta ciutadana vinculant sobre el futur de la mesquita.