Móra la Nova reclama un nou pou d'aigua potable

L'únic pou del municipi està contaminat per plaguicides

Façana de l'Ajuntament de Móra la Nova, en una imatge d'arxiu.
Façana de l'Ajuntament de Móra la Nova, en una imatge d'arxiu. | S.B.
Redacció
22 de març del 2019
Actualitzat a les 10:13h
L'Ajuntment de Móra la Nova reclama a l'Agència Catalana de l'Aigua i al Govern espanyol la construcció d'un nou pou d'aigua potable, ja que des del passat mes de juny de 2018 el Departament de Salut de la Generalitat va declarar una alerta sanitària al seu únic pou d’aigua potable per plaguicides. Des de llavors , el consistori ha hagut de fer-se càrrec d’un quantiós lloguer d’un filtres de carbó per tal de garantir la potabilitat de l’aigua als convilatans.

Esta situació excepcional ja fa mesos que dura i el nivell de plaguicides a l’interior del pou no ha minvat. El govern municipal ha requerit reiteradament tant a l’Agència Catalana de l’Aigua com al Govern Espanyol la construcció del nou pou d’aigua potable amb el seu dipòsit per a Móra la Nova, obra compromesa ja fa molts anys en el Pla de Restitució Territorial per la descontaminació de l’embassament de Flix (PRTF) amb un pressupost assignat de 1.369.177,37€. 

Amb els terrenys ja expropiats per part de l’ACA, l’any 2010 es va signar el Conveni d’execució amb el Ministeri de Medi Ambient, que havia de dur  terme l’obra a través de la societat pública ACUAMED S.A. Però l’execució de l’obra del pou i del dipòsit no ha arribat mai a executar-se.

Davant d’esta situació de paràlisi, l’ajuntament de Móra la Nova vol denunciar una situació "que no es pot perllongar en el temps", lamenten en una nota de premsa. Si el nou pou no s’acaba fent, el consistori es veurà obligat a adquirir un sistema de filtratge propi i, fins i tot,  a valorar la possibilitat d’escometre l’obra d’un nou pou i la rehabilitació dels dipòsits pel seu compte. "Tot amb l’enorme esforç econòmic que això suposaria per les arques municipals, i més en un moment en que el consistori es troba amb el pressupost del 2018 prorrogat", sentencien.