L'independentisme civil i parlamentari, al banc dels acusats

Jordi Cuixart i Carme Forcadell enceten la tercera setmana del judici al Tribunal Suprem amb els fets del 20-S i la tramitació de les lleis de desconnexió al centre dels interrogatoris

Jordi Cuixart i Carme Forcadell, durant el judici al Tribunal Suprem
Jordi Cuixart i Carme Forcadell, durant el judici al Tribunal Suprem | Pool Efe
Ferran Casas / Joan Serra Carné
26 de febrer del 2019
Actualitzat a les 9:09h
La tercera setmana del judici al Tribunal Suprem arrenca amb dos dels principals protagonistes del procés en els últims anys. Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, i la xertolina Carme Forcadell, expresidenta del Parlament i expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), s'asseuen este dimarts al banc dels acusats. Cuixart respondrà la Fiscalia i la seua defensa, mentre que Forcadell atendrà les qüestions del ministeri públic, de l'Advocacia de l'Estat i de la seua advocada, Olga Arderiu.

Tots dos estan acusats de rebel·lió per part de la Fiscalia, que els demana 17 anys de presó. El president d'Òmnium porta empresonat pràcticament 500 dies, des del 16 d'octubre del 2017, mentre que l'expresidenta del Parlament ja va camí dels 350. Cuixart haurà de respondre, fonamentalment, per la manifestació del 20 de setembre davant la seu d'Economia -central en l'interrogatori a Jordi Sànchez de la setmana passada- i Forcadell s'haurà d'explicar sobre el tràmit parlamentari del referèndum i de la declaració de la independència, la qual va llegir a l'hemicicle.

Els dos dirigents del sobiranisme civil -l'expresidenta de la cambra és artífex de les primeres grans mobilitzacions del procés al costat de Muriel Casals, antecessora de Cuixart- rebran el suport de membres del Govern, del Parlament i de les entitats, que tornaran a desembarcar a les portes del Suprem. Bona part dels presos van rebre ahir dilluns la visita dels seus familiars, segons fonts consultades per NacióDigital.

Cuixart insistirà en el to pacífic de la manifestació del 20-S i Forcadell s'escudarà en la inviolabilitat parlamentària per justificar la tramitació del referèndum i la DUI

La defensa del president d'Òmnium té preparats vídeos sobre què va passar el 20 de setembre del 2017 a les portes d'Economia i, de fet, ja en va exhibir durant l'interrogatori a Sànchez. Cuixart defensarà el component pacífic de la mobilització i els esforços que es van fer per desconvocar a la nit, en la línia del que va fer l'expresident de l'ANC davant del tribunal. El dirigent sobiranista insistirà, en este sentit, que hi va haver col·laboració amb les autoritats i totes les forces de seguretat presents.

Pel que fa a Forcadell, la seua advocada ha anat recalcant durant les dues primeres setmanes que no formava part de les reunions de Govern -així ho ha preguntat als exconsellers- i s'escudarà en la inviolabilitat parlamentària per justificar haver permès debats relacionats amb el procés i el tràmit de les lleis de desconnexió. Este tràmit va acabar desembocant en la declaració de la independència, a la qual han restat valor tots els exmembres del Govern que ja han passat pel banc dels acusats.

Dimecres, arrencada dels testimonis

A partir de dimecres, per la sala segona del Suprem hi desfilaran bona part dels màxims dirigents i exdirigents polítics catalans i de l'Estat. El matí del dia 27 estan citats Joan Tardà, Roger Torrent, Artur Mas, Soraya Sáenz de Santamaría en el torn de matí, i a la tarda hauria de ser el torn de Mariano Rajoy, Marta Pascal, Núria de Gispert, Eulàlia Reguant i Antonio Baños. La diligència del Suprem els dona mitja hora a cadascú.

L'exhaustivitat de les preguntes de la Fiscalia, sumades a les defenses, podrien allargar la previsió. I hi ha un element que irromprà amb força durant esta setmana: Vox prendrà la paraula. Els testimonis estan obligats a respondre totes les parts, de manera que el partit d'ultradreta agafarà un rol diferent al que té quan parlen els acusats. Cap d'ells els ha volgut respondre i Marchena no els ha deixat formular preguntes perquè, encara que les verbalitzessin, no rebrien cap resposta.

Vox agafarà protagonisme a partir de dimecres, amb els interrogatoris als testimonis polítics que començaran a desfilar pel Suprem

L'exhaustivitat de les preguntes de la Fiscalia, sumades a les defenses, podrien allargar la previsió. I hi ha un element que irromprà amb força durant la tercera setmana del judici: Vox prendrà la paraula. Els testimonis estan obligats a respondre totes les parts, de manera que el partit d'ultradreta agafarà un rol diferent al que té quan parlen els acusats. Cap d'ells els ha volgut respondre i Marchena no els ha deixat formular preguntes perquè, encara que les verbalitzessin, no rebrien cap resposta.

La tarda de dijous han de comparèixer Juan Ignacio Zoido, responsable de l'operatiu policial de l'1-O i acceptat a última hora després de la petició de la defensa de Joaquim Forn; Xavier Domènech, exlíder dels comuns; i alts càrrecs de la Generalitat com ara Josep Ginesta, Francesc Iglésies i Adrià Comella. Si els interrogatoris s'allarguen, el tribunal té previst habilitar divendres vinent, però només al matí.