El Govern del PP destapa a Múrcia què farà la futura 'Adif de l'aigua'

El conseller d’Agricultura i Aigua del Govern murcià, Antonio Cerdà, ha explicat que hi ha comunitats de regants de l'Ebre que “podrien estar interessades a vendre de forma temporal els volums que no vagen a consumir”.

Redacció
26 de gener del 2014
El riu Ebre, al seu pas per la Ribera d'Ebre. Foto: Sílvia Berbís

El conseller d’Agricultura i Aigua del Govern murcià, Antonio Cerdà, ha afirmat este cap de setmana, segons una informació que ha publicat el diari La Verdad d’aquella comunitat autònoma, que hi ha comunitats de regants de l'Ebre que disposen de concessions anuals superiors als 1.000 hectòmetres cúbics i que “podrien estar interessades a vendre de forma temporal els volums que no vagen a consumir. En una primera fase aquests cabals podrien arribar a Castelló i el nord de València”.

Així ho exposa la notícia, que aporta algunes informacions referents a la planificació hidrològica que està impulsant el ministre d’Agricultura del govern espanyol, Miguel Arias Cañete, el qual confia que el nou Pla Hidrològic que porta temps anunciant quede perfilat abans de la seua possible marxa a Brussel·les (a l'abril en la llista electoral o al desembre com a nou comissari). Cañete va comentar, en el marc del lliurament de premis del Forum Nueva Murcia, que en este cas el seu substitut hauria de conèixer amb detall els assumptes de l'aigua.

Uns assumpte que el conseller Cerdà desgrana, preocupat com està el govern murcià de que el PHN es quede a mig fer. La idea del Ministeri, segons explica La Verdad, és escometre una reforma de la gestió estatal de l’aigua combinant tots recursos disponibles. Es proposa impulsar un ens que unifique a diversos organismes, l'anomenada ‘Adif de l'Aigua’, que coordine la generació amb la distribució i els proveïments. La futura ‘Adif de l’Aigua’ podria gestionar tota l'oferta: dessalinització, transvasaments i bancs d'aigua. Així, el Ministeri de Medi ambient vol provar a l'eficàcia de la compravenda de drets amb la nova llei a través dels bancs d’aigua. Ara es vol avaluar els primers resultats a la conca del Segura, on els regants pensen comprar cabals del Tajo i el Xúquer per cobrir la demanda d'aigua d'enguany. “Si este mecanisme funciona amb fluïdesa, no es descarta que s'aplique en altres conques, com la de l'Ebre”, assegura el diari.