Una agrupació d'electors independentista concorrerà a les municipals a Ulldecona

Fem poble! Ulldecona és el nom del projecte, que no s'ha vinculat amb cap partit polític

1200_1547808347FLYER
1200_1547808347FLYER
Sofia Cabanes
18 de gener del 2019
Actualitzat el 25 de febrer a la 13:09h
Fem poble! Ulldecona és el nom amb què concorrerà a les properes municipals de maig una nova formació electoral conformada per una agrupació d’electors a Ulldecona.

Es tracta d’un projecte que va començar a gestar-se el passat mes de juny i que serà presentat per primer cop públicament este dissabte a les 19 hores a la sala de plens de l’Ajuntament. De moment, disposa d’un Consell Local, “persones adherides al projecte a títol individual, vinculades o no a alguna força política”.

Segons exposen els seus impulsors en una nota de premsa, la idea és unir “totes aquelles persones amb ganes de treballar de forma cooperativa envers fer poble i fer república catalana”.

No es tracta, però, de cap llista unitària ni vinculada als partits independentistes. De fet, este dijous, el PDeCat i ERC d’Ulldecona van emetre un comunicat conjunt clarificant que concorreran per separat a les municipals i que, un cop vistos els resultats, donaran suport a la llista “indepentista i republicana” amb més vots. Tampoc s’hi troba vinculada la CUP, per bé que, d’alguna manera, sí que ho podria fer el que fins fa unes setmanes n’havia estat el seu regidor i portaveu, Raül Najas, ara regidor no adscrit. Els cupaires i el maitex Najas van emetre un comunicat conjunt en que anunciaven la sortida de Najas de la CUP “davant la voluntat d'aquest de participar en un altre projecte electoral del qual, la CUP Ulldecona no vol formar-ne part”.

Es tracta doncs, d’un conjunt de ciutadans que s'associa amb la finalitat de presentar una candidatura. "Fem poble! Ulldecona no es senyalitza amb cap partit polític. Va nàixer com una agrupació civil impulsada per gent del poble on s'hi han anat sumant més persones de diferents colors polítics”, expliquen. De moment, els seus impulsors no han volgut desvetllar quines són les cares que s’hi troben al darrere del projecte. Ho faran este dissabte en l’acte previst a la sala de plens de l’Ajuntament.  

“Per a natros, arribar a la independència no és una qüestió de banderes, sinó de construir un país des de baix, des de la base, del poble per al poble. El que proposem és un model de poble socialment just i transversal per a arribar a un model de país de la mateix manera socialment just i transversal. Un projecte local que, un cop implementat, puga extrapolar-se a altres pobles i anar creixent, on cada persona que ho vulga, puga participar activament. Un projecte de poble impulsat per un canvi estructural. Volem fórmules noves que ens porten més enllà. La transversalitat, la participació ciutadana, el treball en equip, la coresponsabilitat, la transparència, l’administració oberta, la integritat, la diversitat de pensament, la cooperació, la sostenibilitat, l’objectivitat i el debat han de ser els pilars d’este projecte”, subratllen en el seu comunicat.

La llista es confeccionarà a partir d’unes votacions primàries que se celebraran el 9 de març i on podran participar totes les persones censades a Ulldecona. “Com els grups de treball, esta llista està oberta a tothom qui vulga participar-hi. Qualsevol persona adherida al projecte pot presentar la seua candidatura fins al dia 14 de febrer”, exposen.

Així, després de la presentació d’este dissabte, els següents passos seran: la convocatòria de presentació de candidats i candidates i els seus programes (ho podran presentar sempre que estiguin d'acord i signin el codi ètic) i el dia 9 de març, primàries per definir la llista. La llista oberta, les primàries de lliure presentació i la horitzontalitat és en el que ens basem”, refermen.
 
El dia 28 d‘octubre ja es va fer una petita presentació del projecte “a persones afins que d’alguna manera o altra n’havien seguit els passos i volien passar a formar part dels grups de treball”. De fet, s’han creat 13 òrgans independents a partir de 13 àrees de treball “amb la finalitat de repensar el poble des de la perspectiva de faldudes i falduts especialitzats en aquestes àrees concretes. Els grups estan en funcionament des de llavors però estan oberts a tothom qui vulga participar-hi”, clouen.