La projecció de «A les fosques» celebrarà l’aniversari del final de la Guerra Civil a Tortosa

El documental, que es projectarà el 13 de gener, recull els testimonis de persones que van viure els bombardejos a la ciutat

Imatge de la presentació del documental 'A les fosques', que es projectarà el 13 de gener a Tortosa.
Imatge de la presentació del documental 'A les fosques', que es projectarà el 13 de gener a Tortosa. | Cedida
Redacció
28 de desembre del 2018
Actualitzat a les 17:02h
Coincidint amb la data del final de la Guerra Civil a Tortosa amb l’entrada de les tropes franquistes, el dia 13 de gener es projectarà el documental ‘A les fosques’ a l’Auditori Felip Pedrell de la ciutat. Serà en un únic passi i l'entrada serà gratuïta, tot i que caldrà demanar una invitació.

'A les fosques' és un treball elaborat per les empreses Terra Enllà i Bluverd que recull els testimonis d'una dotzena de persones que van viure en primera persona els bombardejos que va patir Tortosa durant la Guerra Civil. Uns atacs que van provocar que bona part del nucli urbà de la ciutat quedés destruït, motiu pel qual es va haver d'evacuar completament la població.

Andreu Caralt, un dels responsables de Terra Enllà, ha incidit en el fet que el documental parteix dels impactes dels records dels supervivents i ha remarcat la duresa que va provocar l'episodi bèl·lic a la ciutat. D'altra banda, Oriol Gracià, de Bluverd, ha afegit que el documental "no vol ser enciclopèdic, sinó que vol donar el valor principal a les històries humanes" de les persones que els van viure, que expliquen com es van haver de refugiar o fugir cap al camp i altres indrets per allunyar-se del front de guerra. Per la seua banda, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Tortosa, Dolors Queralt, ha destacat l'oportunitat que suposa poder veure este treball, ja que permet escoltar en primera persona "situacions de les quals hem sentit a parlar, però que potser no som conscients que hi va haver persones que les van patir directament", ha dit.

La versió definitiva del documental té una durada d'una hora i ha incorporat subtítols per reforçar els missatges de les persones que hi apareixen.