Els animalistes reclamen que la gestió dels bous de Vinallop es desvincule «del negoci de la tauromàquia»

Mostren el seu descontent per la contractació del ramader Francisco Palmer Margalef

El ramat de bous i vaques de l'illa de Vinallop en una foto recent.
El ramat de bous i vaques de l'illa de Vinallop en una foto recent. | Bous de l'illa de Vinallop.Protegim-los
Redacció
05 de desembre del 2018
Actualitzat a les 11:33h
El Col·lectiu Animalista de les Terres de l'Ebre ha manifestat el seu “disgust, descontent i insatisfacció” per la contractació del ramader Francisco Palmer Margalef, a més d’un veterinari “possiblement protaurí” i una empresa –per a la instal·lació de tancats i un embarcador- que tindran cura durant els pròxims tres mesos dels prop de vint braus que habiten l'illa dels Bous de Vinallop, al riu Ebre.

El Col·lectiu Animalista TE assegura que fa 6 mesos va proposar a la Delegació del Govern a l’Ebre tres empreses “neutrals” amb els seus corresponents pressupostos, per a que es fessen càrrec del transport d'aliments a l'illa fins que sortís a concurs públic la gestió integral plurianual. Asseguren, a més, que disposen “d’informació directa” en què s’assegura que el Departament d'Economia encara no ha aprovat la “justificació d’urgència d’esta contractació”. Per això, mostren la seua sorpresa pel fet que el Delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarès haja anunciat públicament que s’ha adjudicat este contracte menor a Francisco Palmer, després que este, segons declaracions del delegat, s’oferís voluntàriament, “obviant així totes les altres propostes presentades”.

“Desconeixem els interessos en fer estes declaracions d'adjudicació tendenciosa i demanem al Delegat de Govern que no caigue en prevaricació o no es sotmeti a les exigències del lobby taurí”, afirmen en un comunicat. Els animalistes també reclamen que es valore contractar una empresa “el més ètica i sostenible possible”, “desvinculada del negoci de la tauromàquia, on només importa el benefici econòmic que se'n pot treure de l'explotació animal, i en aquest cas, dels bous i vaques de l'illa”, asseveren.

D’altra banda, el Col·lectiu Animalista TE es mostra preocupat pel benestar de la vintena de braus de l’illa després d'escoltar les últimes declaracions del ramader Francisco Palmer Margalef en una televisió local, on parlava de sanejar els animals de possibles focus de malalties com la tuberculina, o de fer una tria dels animals “quan en tot cas l'únic que ha de fer l'empresa contractada és dur els aliments als animals”.

“Ens alerta que hi puga haver una intencionalitat amagada per part del sector taurí per acabar fent-se seus els animals de l'illa i fer-los criar. No seria estrany, tenint en compte ja que hi ha un projecte per criar bous salvatges presentat per l'Associació de Criadors de Brau de les Terres de l'Ebre, on hi tenen el punt de mira posat a l'illa de Vinallop”, alerta el col·lectiu.

Els animalistes també exigeixen que es mantinguen fora de la gestió dels bous i vaques de l'illa els ramaders que han tingut crisis de tuberculina entre el seu bestiar, ja que podria es contagiar esta infecció als animals. “Sabem que una crisis de tuberculina a l'illa donaria peu al sacrifici de tots els bous i vaques. Cal recordar que ja va haver una amenaça de sacrificar-los al gener del 2012 quan es va donar a conèixer el problema de mort per fam, i es va tornar a preveure el 14 de gener del 2017, quan van anunciar que sacrificarien la meitat del ramat, per garantir-ne la qualitat de vida de la resta”, recorden.