L'Escola d'Art de la Diputació a Tortosa restaura el telescopi Evershed de l'Observatori de l'Ebre

Diumenge 18 de novembre les tècniques de la Unitat de Conservació i Restauració del centre explicaran el procés amb motiu de la 23a Setmana de la Ciència

Diumenge s'explicarà el procés de restauració de l'aparell.
Diumenge s'explicarà el procés de restauració de l'aparell. | Cedida
Redacció
16 de novembre del 2018
Actualitzat a les 16:47h
la Unitat de Conservació i Restauració de l'Escola d'Art de la Diputació a Tortosa (EATortosa) ha restaurat el telescopi solar Evershed, propietat de l'Observatori de l'Ebre. Les tècniques que han dut a terme esta restauració explicaran la feina realitzada el proper diumenge 18 de novembre a les 11 hores, en el marc de la 23a Setmana de la Ciència de l'Observatori de l'Ebre. Els assistents també coneixeran el funcionament del telescopi i les conclusions científiques obtingudes per este instrument i després el podran visitar.

Per dur a terme la restauració del telescopi, la Unitat de Conservació i Restauració de l'EATortosa va realitzar un estudi previ de l'estat en què es trobava este aparell científic que data de principis del segle XIX i que durant els primers 30 anys de treball a l'Observatori va ser usat per enregistrar l'estat de la cromosfera solar. El suport presentava brutícia, corrosió del ferro i el coure, pèrdua d'elements, ratllades, taques i elements afegits per intervencions realitzades anteriorment. A la pel·lícula pictòrica també hi havia brutícia, taques d'òxid, de pintura, d'excrements i d'altres microorganismes, clivellats, ratllades, despreniments de la capa pictòrica i s'havia repintat en intervencions anteriors.

Després de l'estudi previ, es va realitzar la restauració que permetrà incloure l'aparell a l'exposició permanent de l'Observatori. Es va realitzar el desmuntatge de l'aparell, la neteja superficial, la fixació de la pel·lícula pictòrica, la neteja amb sistemes aquosos i dissolvents, la protecció dels elements metàl·lics, la reintegració pictòrica de les pèrdues de policromia i la reproducció dels elements perduts, entre d'altres intervencions.

Durant la conferència sobre el procés de recuperació del telescopi, les tècniques de la Unitat de Conservació i Restauració de l'EATortosa Amàlia Granell i Sílvia Panadell també explicaran la intervenció realitzada al plànol del tramvia entre Tortosa i l'Observatori, datat de 1905.

La Unitat de Conservació i Restauració de l'Escola d'Art de la Diputació a Tortosa oferix un servei de conservació i restauració de béns culturals d'ens municipals de les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. L'objectiu és donar suport a l’art i la cultura, a més de d'ajudar als ens municipals en la conservació del seu patrimoni. La tipologia d’obres que es restauren és ben diversa. Entre les peces que s'han recuperat n'hi ha de tan emblemàtiques com el retaule barroc de les copatrones de Tortosa, les santes Càndia i Còrdula, ubicat a la catedral de Tortosa.