Les restes de l’escultor Julio Antonio seran traslladades des del cementiri de Madrid a Móra d’Ebre

La Diputació de Tarragona reivindica la figura i l'obra de l'escultor en el centenari de la seva mort

La presentació dels actes del centenari de Julio Antonio, este dilluns.
La presentació dels actes del centenari de Julio Antonio, este dilluns. | Cedida
Redacció
12 de novembre del 2018
Actualitzat el 13 de novembre a les 16:28h
Coincidint amb el centenari de la seua mort, les restes de l'escultor Julio Antonio Rodríguez Hernández seran traslladades des del cementiri de l'Almudena de Madrid fins a Móra d’Ebre, el seu municipi natal. El trasllat de l’artista durant este mes de novembre, conjuntament amb el de la seua mare Lucía Hernández Costa, s’emmarca en la commemoració del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) per reivindicar l’obra de l’escultor.
 
Julio Antonio és l’autor de l’escultura ‘Monument als Herois de 1811’, més coneguda com ‘Els despullats’, ubicada a la Rambla Nova de Tarragona. Considerat el gran renovador de l'escultura a l'Estat, l’artista també té obres com el ‘Mausoleu Lemonier’, que es pot visitar al MAMT.
 
Des d'ara i fins a finals d'abril de 2019, es duran a terme una desena d'activitats, que tindran lloc en diferents espais de Móra d’Ebre, al MAMT de Tarragona, i a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid, tres indrets estretament vinculats a la vida i trajectòria de Julio Antonio. A banda del trasllat de les despulles de l'artista i de la seua mare fins a Catalunya, destaquen altres iniciatives a l'entorn de Julio Antonio, centrades en la seua obra i trajectòria: La presentació del llibre ‘Julio Antonio, 1889-1919. Un segle després’, coordinat pel Dr. Antonio Salcedo Miliani, i l'exposició ‘Julio Antonio-Stendhal, 1909-1919’, comissariada per Blai Rosés­. Esta última aportarà una visió contemporània de l’obra de l'artista de Móra d'Ebre a partir de l'obra de creadors actuals, tots ells guanyadors del premi d'escultura Julio Antonio que la Diputació de Tarragona convoca cada dos anys.
 
D'altra banda, i segons s'ha avançat avui durant la presentació pública de la commemoració, l'Ajuntament de Móra d'Ebre, amb el suport de la Diputació, treballen en la creació d'un espai museístic dedicat a Julio Antonio i a altres artistes del municipi de Móra d’Ebre. Es preveu que el projecte estigue enllestit al llarg de 2019, com a primer pas per a la materialització del nou espai cultural. 
 
Un referent de l’època


Antonio Rodríguez Hernández, conegut artísticament com a Julio Antonio, va néixer a Móra d'Ebre el 1889. Les seves primeres classes d'escultura les va rebre a l'Ateneu de Tarragona, i a Barcelona al taller de l'escultor Feliu Ferrer Galzeran. Als 18 anys es trasllada a Madrid, subvencionat per la Diputació de Tarragona, i treballa en el taller de Miquel Blay Fàbregas, un dels escultors més importants d'este període a Madrid. Amb Miquel Viladrich Vila munta el seu primer taller.
 
Dins els monuments que va realitzar destaca el de ‘Monument als Herois de 1811’, un treball que li va durar des de 1910 fins a la seva mort, l'any 1919. La seua última obra per encàrrec va ser el ‘Mausoleu Lemonier’, un monument funerari que va adquirir la Diputació de Tarragona, actualment al fons del Museu d'Art Modern de Tarragona.