Memorimage acull el film, amb segell ebrenc, que narra els dies immediats a la mort de Fidel Castro

La pel·lícula es projectarà este divendres a les 21:00 hores al teatre de l’Orfeó Reusenc.

Fotograma del documental 'Nueve días sin Fidel'
Fotograma del documental 'Nueve días sin Fidel' | Cedida
S. Berbís
07 de novembre del 2018
Actualitzat a les 16:47h
La 13a edició del Festival Internacional Memorimage de Reus ha programat tretze films, fets amb imatges d'arxiu, amb la revolució com a fil conductor del programa. Entre ells ‘Nueve días sin Fidel’ un film que compta amb la periodista de la Ràpita, Sofia Cabanes, com a codirectora.

El documental retrata els 9 dies de dol oficial decretats per la mort del líder històric de la Revolució Cubana, el 25 de 2016, on el discurs oficial va tenir un paper fonamental en la construcció de la realitat. "La primera nit va ser segurament l’únic moment en què vam viure veritables reaccions espontànies: del dolor màxim, a gent que li era igual que morís o, directament, gent ho celebrava. Però, dia a dia, els mitjans oficialistes anaven monopolitzant l'espai públic i el discurs, i van anar imposant la visió que Fidel Castro havia mort només físicament, però no les seues idees. Que tot havia de continuar igual. Vam viure com els mitjans oficials monopolitzaven el discurs de la realitat", subratlla Cabanes. Una idea que es veu perfectament al cartell del film, on surt la figura de Castro i una televisió. "El ritme narratiu és el discurs de la televisió, convertida en una mena de Gran Germà, amb un ull que tot ho controla".

Van ser 9 dies en què l’agitada vida cubana va quedar privada de música i alcohol. “Cuba és un país que vibra, molt sorollós i de festa. Ens va produir un gran impacte que, de cop, tots aquells bioritmes i la manera ser dels cubans es trenquessen de cop”, relata Cabanes.
El documental és fruit del treball de 3 periodistes que es van trobar fent un curs a la prestigiosa Escola de Cinema de San Antonio de los Baños. “Res estava planificat. Tot va passar just el dia que acabàvem de rodar el curtmetratge propi del curs. La nit que vam sortir a celebrar-ho, ens vam trobar amb l’anunci de la mort i a partir d’aquí, tot va canviar”. Quan encara cap mitjà internacional havia arribat a l’Illa, Cabanes, juntament amb els seus companys Jesús Labandeira i Rudy Jordán, van començar a filmar aquells moments històrics. “Des la primera nit, de manera gairebé instintiva vam començar a filmar i així cada dia. Quan van passar uns dies i ens vam recuperar del xoc, vam veure clar que teníem el deure d’explicar esta història”. I així va ser com va nàixer este documental, que ha estat realitzat totalment amb recursos propis, “invertint les hores que no teníem”, subratlla la rapitenca, i amb l’ajuda del muntador madrileny Carlos Blas, que “ha sigut capaç de construir un ritme narratiu que transporta l’espectador a les mateixes sensacions que vam viure nosaltres aquells dies”.



La pel·lícula arriba al Memorimage, després de passar pel Festival Alcanzes de Cádiz, just quan gairebé es compleixen 2 anys de la mort del líder cubà. “Crec que és un moment ideal per vindre a veure el documental. Per entendre quins són els canvis que ha emprès l’illa caribenya en els darrers dos anys, que són molts, encara que des de fora no es perceben tant. I per submergir-se en una mirada privilegiada d’aquells dies històrics”, conclou Cabanes.

La pel·lícula es projectarà este divendres a les 21:00 hores al teatre de l’Orfeó Reusenc.
El memorimage ha programat 13 films, alguns dels quals doblen sessions, i es manté també el Memorimage Online, amb la possibilitat d'accedir a algunes de les pel·lícules incloses en la programació a través de Filmin. L'any passat, el 30% dels "assistents" al certamen van registrar-se a través d'aquesta plataforma.

La Revolució serà precisament el film conductor del festival, que es viurà també a través de "No intenso agora", que reconstrueix el maig del 68. Un altre tipus de revolucions es veuran en films com 'Miró contra Miró', sobre els canvis en la concepció de l'art; o "Ciudadano Fernando Gallego: Baila o muere", sobre la forma d'entendre el lleure i la música. El certamen, que s'allargarà fins al 10 de novembre.