Deltebre estrena servei de recollida d'escombraries propi

Segons el consistori, el nou servei permetrà reduir 15€ per família la taxa municipal i un estalvi de 1.156.000 a les arques municipals en els pròxims 6 anys

Presentació de les noves màquines de recollida.
Presentació de les noves màquines de recollida. | Cedida
Redacció
29 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 15:20h
L’Ajuntament de Deltebre ha posat en marxa esta setmana el nou contracte del servei de recollida de residus, pel qual gestionarà directament este servei. Un projecte pel qual el consistori ha treballat els dos darrers anys, des que al març del 2017 anunciés que es desvinculava del COPATE (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre).

Segons l’alcalde, Lluís Soler, s’oferirà “un millor servei amb un menor cost per a la hisenda municipal”. Ja fa mesos que el govern municipal argumenta la necessitat de gestionar directament el servei de recollida d’escombraries i afirma que el cost del servei serà menor. De fet, es preveu que l’Ajuntament de Deltebre s’estalviarà durant els pròxims sis anys al voltant de 1.156.000€. Una quantitat que augmenta fins als 1.755.000€ si es tenen en compte les millores de servei presentades per l’empresa.

La primera conseqüència directa d’este estalvi és l'abaixada de la taxa municipal de les escombraries de 15€ per família que es projecta en la proposta de pressupost de 2019. L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha explicat que “el principal objectiu de gestionar els residus directament sempre ha estat el d’oferir un millor servei a la ciutadania i, al mateix temps, rebaixar la taxa d’escombraries per així disminuir la pressió fiscal als veïns i veïnes”.
“Si bé l’any vinent ja hi haurà una rebaixa de 15€, l’any 2020 tornarà haver-hi una altra disminució de la taxa si seguim duent a terme la mateixa gestió a l’Ajuntament de Deltebre”, ha afegit.

A partir d’ara, seran les empreses Innovia Coptalia i Fornós Contenidors, mitjançant una UTE, les quals s’encarregaran de materialitzar el contracte d’Imatge de Poble que presenta una sèrie de millores, valorades per 600.000€, que s’aniran aplicant progressivament durant el primer semestre de l’any 2019.

Cal destacar que es posaran en circulació nous camions de recollida, ja que els actuals són de lloguer. A més, s’instal·laran més de 170 nous contenidors, que se sumaran als que ja hi ha actualment. A la vegada, cada any, i durant els anys de durada de contracte, es renovarà un 10% dels contenidors.

En la mateixa línia, a partir d’ara també s’incrementarà el nombre de vegades que els camions buidaran els contenidors, hi haurà un vehicle per intentar evitar, en la mesura del possible, que hi haja escombraries fora del contenidor i també es disposarà d’un furgó hidronetejador, entre altres millores d’imatge de poble.  Pròximament, també es realitzaran campanyes per fomentar el reciclatge i per recollir porta a porta per tal de seguir posant èmfasi en la reducció de costos de gestió i repercutir en la disminució de la taxa d’escombraries.

Nou servei de neteja de vies públiques i neteja de platges

El contracte també preveu la neteja viària i la neteja de platges del municipi. Així, a partir de dilluns, cada dia hi haurà un equip de neteja de carrers, conformat per dos màquines netejadores i un grup de persones, que adequarà les vies públiques del municipi. La neteja també té previst el nucli de Riumar, el qual es netejarà els set dies de la setmana en temporada alta, cinc dies en temporada mitjana i quatre en temporada baixa.
El servei de platges s'encarregarà de la neteja de la platja de Riumar, de la Marquesa i de la Bassa de l’Arena els set dies per setmana en temporada alta, quatre dies en temporada mitjana i 2 dies en temporada baixa, a Riumar, i 1 dia, en el cas de la platja de la Marquesa i de la Bassa de l’Arena.
 
Amb aquest nou contracte també s’assumirà de manera directa la deixalleria de Deltebre i la del nucli de Riumar, les quals augmentaran l'horari d’atenció i de recollida per tal de facilitar que els veïns i veïnes puguen traslladar els voluminosos en estes dos localitzacions. Es preveu que en temporada alta hi haja al voltant de 20 persones treballant per complir tots els serveis de manera eficient.