Impulsen accions contra l'envelliment, la despoblació i els hàbits de vida saludables a l'Ebre

El Consell Consultiu de Salut al territori aprova les primeres propostes sobre la millora de l'entorn, l'impuls de la prescripció social i l'arrelament dels joves

Reunió del Consell Territorial del Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP) de les Terres de l’Ebre, este matí.
Reunió del Consell Territorial del Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP) de les Terres de l’Ebre, este matí. | Cedida
Redacció
17 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 17:05h
El Consell Territorial consultiu i de coordinació de Salut de les Terres de l'Ebre (PINSAP) ha posat sobre la taula les primeres propostes dels grups que treballen al territori per impulsar polítiques i actuacions socials. Unes propostes que tenen com a objectiu millorar la salut de manera transversal.

Les tres comissions que s'han creat a l'Ebre se centren en accions per millorar l'entorn, impulsar estils de vida saludables i frenar l'envelliment i la despoblació dels municipis. Les tres propostes que s’han presentat són: la Comissió d’envelliment i despoblació, la Comissió d’Entorn i Territori i la Comissió d’Hàbits i Estils, que treballa en l’impuls de l’aplicatiu web ‘Actius i Salut’.

Les propostes que s'han aprovat en l'àmbit de l'entorn i el territori suposaran un seguit de recomanacions als ajuntaments i altres administracions sobre la renovació dels espais públics, la gestió de residus, l'accessibilitat, o l'estalvi energètic, entre altres. També es vol promoure la creació d'espais de lleure, on exercitar-se i interrelacionar-se amb altres persones. La segona comissió sobre estils de vida saludable farà difusió de l'eina activa del Departament de Salut, el portal web 'Actius i Salut', on es pot trobar diverses activitats per  millorar la salut física, psíquica i psicosocial dels ciutadans ebrencs. Finalment, per frenar el despoblament, s'ha creat una llista de mentors que puguen oferir assessorament laboral als joves que busquen les xarxes professionals per arrelar-se al territori. Es promouran trobades personalitzades i acompanyament tant a emprenedors com a professionals d'altres àmbits. 

Com ha explicat el director de Salut Pública, Joan Guix, els consells consultius que treballen per vegueries són la segona fase d'una coordinació interdepartamental del Govern que es va iniciar el 2014 per impulsar polítiques amb un impacte positiu sobre la salut dels ciutadans. En total, s'han desplegat 23 grups de treball arreu del país, 3 a les Terres de l'Ebre.